Този път отпразнувай себе си

Този път отпразнувай себе си

 

С наближаването на 8 март обществото отваря темите на феминизма. В центрофугата от приповдигнатите послания в социалните мрежи, опашките пред цветарските магазини и солените куверти за вечеря лесно можем да се отклоним от истинския смисъл на идеята за „ден на жената“. 

 

Някои смятат, че 8 март е социалистическа измислица, други не пропускат да ни напомнят, че един ден, по примера „една птичка“, пролет не прави. За насилието и устрема към равно заплащане, отношение и уважение към жените не трябва да се говори само веднъж в годината. Това ден на майката ли е или на всяка жена? Какво точно празнуваме? 

 

Всъщност няма значение какви са вашите отговори на тези въпроси. Защото, да бъдеш жена, е изключителна привилегия и голяма отговорност. 

 

Текстът по-долу е написан от един истински феминист. Може би познавате името му от DW, „Дарик радио“ или от събитията на Пощенска кутия за приказки. 

 

Журналистът Александър Детев говори с част от авторите от първото издание на "Виж сега, моето момиче" - една книга с мисия, в полза на креативните жени, които към момента са част от образователната система в България. Книга, създадена от жени с ясната цел да вдъхнови други жени да бъдат смели, честни към себе си и да им напомни, че не са сами в своите лични и професионални битки. Книга, отворена и към всички мъже, съпричастни към чисто човешките предизвикателства на нашето време, пред които се изправяме всеки ден, като общество. 

 

Ако все още не сте отгръщали тези парещи в сърцето страници, се надявам, че Александър ще ви помогне да се ориентирате какво можете да намерите за себе си между двете розови корици на „Виж сега, моето момиче“.

 

Гери Турийска

 

 

 

 

Текст Александър Детев

 

Тя едновременно гради кариера и семейство. Възпитава децата си и помага на близките си. Тя сбъдва своите мечти. И обича все повече и повече. В това число и себе си. Тя е героинята на сборника „Виж сега, моето момиче“, който събира вдъхновяващите истории на 19 невероятни жени. 

 

„Това е книга за мечтите и тяхното постигане ВЪПРЕКИ“, казва редакторката на сборника Ваня Щерева. Откъде обаче героините в разказите черпят сили да продължават да постигнат целите си, напук на всяко „Виж сега, моето момиче, това не е женска работа“? 

 

„Смятам, че във всяка жена се крие по една богиня, за която няма невъзможни неща. Богинята на мултитаскинга. Тя позволява на жените да се справят и с невъзможното“, казва с усмивка писателката Цветелина Цекова. „А ако трябва да сме сериозни – във времето сме били толкова подценявани и потискани, че сега имаме да си доказваме, да наваксваме и нещата ни се получават на подсъзнателно ниво.“

 

„Енергията я черпим главно от собствените си дълбини, ние имаме (почти) неизчерпаеми ресурси“, допълва певицата Прея. 

 

„Жената има толкова много енергия, тя има интуиция, все пак може да отглежда живот в себе си. Умните жени сме опасни същества“, смята певицата Мила Роберт. Писателката и модел Пам Велидис допълва: „Силата на жената се трансферира от това, което тя е видяла от майка си и от баба си. От силната женска фигура в живота ѝ. Може да е тяхна позната, може дори да е публична фигура. Но жените могат да се вдъхновят и от силата на мъжете. Да си кажеш: Искам да съм тази силна личност. Няма значение от какъв пол е“.

 

 

 

 

И все пак: има ли нещо, което наистина не е „женска работа“? „Единствено да носим физически тежко и то само заради природата. С любовта си обаче можем да носим безкрайността“, уверена е Мила Роберт. Прея е съгласна с нея: „Много тежкият физически труд е посилен на много малко дами, оттам нататък небето е лимитът“. Цветелина Цекова не иска едно единствено нещо да е „нейна работа“: „Мога да направя всичко - да поправя теч, да сменя гума, да боядисам стена, да бъда на ръководна позиция, да си отворя сама буркана с кисели краставички. Но едно нещо не искам да бъде моя работа и това е ухажването. Но не, защото не го умея“, казва тя. 

 

Според Пам Велидис има неща, които не са „женска“, но не и са и „мъжка работа“. „Грубостта не е женска работа. Но това не е работа на хората по принцип“, обяснява тя. В последния разказ от „Виж сега, моето момиче“ Оля Малинова пише, че в ада има специално място за жени, които не подкрепят други жени. Пам е напълно съгласна: „Жените, които не подкрепят други жени, не са жени. Те просто не са осъзнати, не са имали правилния пример в живота си.“ Защото според нея точно тези хора вредят както на околните, така и на себе си. „Когато не можеш да помогнеш на един човек, подмини. Замълчи, недей да го травмираш допълнително. Когато не можеш да го направиш, но имаш желание да ровиш и да нападаш, значи имаш проблем с начина, по който възприемаш околната среда и себе си в нея.“

 

„Виж сега, моето момиче“ е важна книга, написана с „любов към всички бащи, братя, дядовци, съпрузи, синове и приятели, които са ни помагали да се харесаме и заобичаме“. Към всички нас – мъжете, които вярваме в равните възможности и в силите на всяка една жена. 

 

 

 

 

„Ще ви кажа една тайна – истинските мъже са феминисти“, казва Цветелина Цекова. Защо обаче тази дума носи толкова негативна конотация за толкова много хора? „Защото е криворазбрана. Имам усещането, че масово я приемат като заплаха, масово я разбират като „мъжемразство“, а тя няма нищо общо с това. Би било страхотно, ако всеки един човек прочете няколко реда за това що е то феминизъм, преди да го вкарва в изречения и гледни точки“, допълва тя. 

 

Автентичният феминизъм се бори за това повече хора да се чувстват добре – както жени, така и мъже. „В своя смисъл феминизмът води един много хубав процес, при който жената се възражда и е равна на останалите. Но понякога той може да се превърне в нещо много мръсно. Здравословният феминизъм е жената да е равна, а не да причини на мъжете това, което е било причинявано на жената като образ в миналото“, смята Пам Велидис. „Както във всяко друго популярно движение, винаги ще се намерят хора, които да сведат ценностите му до крайност, къде от лични подбуди, къде от опити да се отвлече вниманието от евентуалните му ползи“, допълва Прея. 

 

 

 

 

Феминисти или не, колкото по-рядко чуваме „Виж сега, моето момиче“ или „Виж сега, моето момче“, толкова повече вдъхновяващи истории ще бъдат преживени и написани. Истории като тези на 19-те авторки в сборника.  *От излизането си на книжната сцена досега „Виж сега, моето момиче“ срещна хиляди сродни души и съмишленици. Средствата от продажбите, които генерира само за една година, вече поставиха началото на три вдъхновяващи проекта. 

 

Благодарение на подкрепата на четящите хора в България, Александра Бобадова реализира свой авторски графити фестивал в родния си град Шумен. Форумът представи различна гледна точка към уличното изкуство и даде възможност на посетителите да се запознаят с истинската му стойност и значение. Павлена Минева ни привлече с намерението си да свърже три различни култури с кулинарния фестивал „Шарено гърне“. Общността от гр. Борово сподели история, опит и традиции в един емоционален формат, в който роми, помаци и българи потърсиха общото помежду си, чрез кулинарното изкуство. Най-ангажирани бяха децата от общностите, които събраха рецептите на своите майки и баби в книга, а след това ги изпълниха под тяхното ръководство. 

 

Предстои да преживеем и третия спектакъл, финансиран благодарение на читателите. На 09.06.2024 г. в концептуално пространство “Дом” в София ще имаме възможност да преживеем един спектакъл, посветен на женската сексуалност. Мултисетивната конструкция на събитието “Не гаси лампата” е дело на Иваша Христова, която комбинира поезия с визуалните изкуства. С нетърпение очакваме тази среща и ви каним да се присъедините!

 

Кампанията продължава да бъде активна и в момента. Средствата от продажбите на вдъхновяващия сборник се умножават и скоро ще обявим втора сесия за финансиране на проекти свързани с култура и образование на учащите жени в България. Всяко продадено копие от „Виж сега, моето момиче“ е от голямо значение за сбъдването на мечтите на изключително талантливите, проактивни дами в страната. 

 

До края на годината предстои да бъде издадена и втора част на сборника, в която ще ви срещнем с още вдъхновителки и техните истински истории за силата на жените. 

 

Ако още се чудите какво да подарите за Деня на жената, този път не подарявайте цветя. Подарете бъдеще!

 

Благодарим ви за подкрепата!

Игра с награди от „Пощенска кутия за приказки” и „Джеймисън”

прочети още

Какво можем да направим, за да компенсираме негативите за околната среда, които културните събития генерират.

прочети още

ОБЩИ УСЛОВИЯ НА ИГРА „Мръсни ирландски приказки 18+”

прочети още

Борислав Вълов, по-познат като Ei Bo, или Ei Bo, непознатият Борислав Вълов

прочети още

Искрено и комично в компанията на Самуил Петканов

прочети още

Събитие, финансирано от кампанията „Виж сега, моето момиче“

прочети още

Първият проект, подкрепен от кампанията "Виж сега, моето момиче" на „Пощенска кутия за приказки“, вече е факт!

прочети още

Очаквайте ни през януари във Варна, Шумен и Пловдив.

прочети още

Ден преди националната премиера в София град Варна е избран от Любен Дилов-син и екипа на „Пощенска кутия за приказки“ за предприемиерно представяне на изключително политически некоректния сборник „Български антинародни приказки“. 

прочети още

Проект, финансиран от каузата "Виж сега, моето момиче"

прочети още

Пощенска кутия за приказки и Коалиция HPV ви канят на едно специално издание - “Виж сега, моето момиче” на 07.10.2023 г.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ раздаде първите стипендии, финансирани от проекта „Виж сега, моето момиче“

прочети още

„Летен кинобар Царево“ открива летния кино сезон на българското Черноморие с шест нови български заглавия!

прочети още

Премиерата на "Някъде по пътя" е на 29 май 2023 г.

прочети още

Столична община и Пощенска кутия за детски приказки ви канят на най-шарения празник, по повод празника на децата- 1 юни!

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ приема документи за финансиране на творчески проекти, свързани с култура и образование, в рамките на кампанията „Виж сега, моето момиче“

прочети още

Представяме ви втората част от „Съвременна българска митология“ на Самуил Петканов

прочети още

На гости ни е Ралица Найденова, автор на „Пощенска кутия за приказки“ и на „Коледните истории на Точица“ – третата книга от поредицата за Точица

прочети още

Представяме новата книга на Димитър Калбуров – „От другата страна“

прочети още

Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Пощенска кутия за приказки организират литературен конкурс на тема #Първа работа.

прочети още

Представяме ви Галина Божидарова – новото попълнение сред авторите на „Пощенска кутия за приказки“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

Страшни и смешни на Хелоуин с Пощенска кутия за приказки

прочети още

УНИЦЕФ България и „Пощенска кутия за приказки“ организират конкурс на тема „Отвъд усмивките: Как си всъщност?“.

прочети още

Гостува ни Цветелина Цветкова с новата си книга „Зелената жилетка“

прочети още

Вече можете да гледате събитията на „Пощенска кутия за приказки“ чрез платформата bgtime.tv.

прочети още

Цветелина Цекова отговаря на въпросите на „Пощенска кутия за приказки“

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ представя ВЛОГ!

прочети още

„ПОЩЕНСКА КУТИЯ ЗА ПРИКАЗКИ“ ЕООД изпълнява проект по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.

прочети още

Ваня Щерева не е издавала книга от 2011-та. Ако я питате защо, ще ви отговори, че е била щастливо влюбена.

прочети още

Всички хубави неща са три. Затова ви очакваме на 3, 4 и 5 август във Варна.

прочети още

Пощенска кутия за приказки тръгва на път

прочети още

Гледайте единствения по рода си кастинг за възстановка на корица на книга.

прочети още

26 февруари 2016 г. е паметна дата. Прочетете, за да разберете.

прочети още

За да не забравяме да обичаме.

прочети още

Приветстваме Ирра и Шайбата в Кутията и тръпнем в очакване на отговорите им.

прочети още

Юлиян и Рая на гости на Кутията. Ние ги питаме, а те отговарят.

прочети още

„1 кило риалити“ е третата издадена книга на автора Димитър Калбуров.

прочети още

Заедно можем да постигнем повече. Ние го правим така...

прочети още

Той няма нужда от представяне. Затова директно му даваме микрофона.

прочети още

Има хора, които е трудно да бъдат описани. Косьо Лунгов ни оставя без думи всеки път.

прочети още

Ники Станоев е най-забавният човек, когото познавате. А ние имаме късмета да чете част историите на Пощенска кутия за приказки.

прочети още

Пощенска кутия за приказки имаше лято, и то какво...

прочети още

Марто е приятел на Пощенска кутия за приказки и всички ние го познаваме отдавна. Ето какво има да разкаже той...

прочети още

Те са красиви, успели и пишат великолепно. Те са като ангелите на Чарли в Пощенска кутия за приказки.

прочети още

Всички обичат Кедъра, а ние го обичаме повече от всички. Затова ще ви разкажем за него.

прочети още

Смехът ѝ се чува отдалеч и като вълшебна примка те тегли към нея, така че винаги да можеш да я намериш.

прочети още

Да отговорим на въпроса кой е Светльо Желев е и лесно, и много трудно. Това, което със сигурност го определя, е отношението му към езика и книгите.

прочети още

Тя е ужасно талантлива и с един замах може да те разсмее. Тя е Йоана Мирчева.

прочети още

Георги Блажев е толкова готин, че дори не е разбрал кога е станал култов

прочети още

Представяме ви дивата на Пощенска кутия за приказки - Мила Михова

прочети още

Най-после му дойде времето да тръгнем на лятна обиколка

прочети още

Ще ви разкажем за един вълшебник на словото, автор и приятел на Пощенска кутия за прикази.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя най-новия си проект – детската интерактивна книжка „Приключенията на принцеса Точица“

прочети още

Кой стои зад едни от най-забавните текстове в Пощенска кутия за приказки, ще разберете от следващите редове.

прочети още

Пощенска кутия за приказки се вдъхнови от кампанията на CANON "Търси оригинала" и създаде събитие на тема "Говори ми на balgarski"

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ представя Концерт, книга и CD с неиздавани произведения на Васил Пармаков

прочети още

Кой е Никола Крумов, отново няма да стане ясно. Или поне не в буквалния смисъл, но пък е възможно да научите някои любопитни факти за скромната му особа.

прочети още

Със сигурност има неща, които не знаете за кутията. Може би в този текст ще намерите някои отговори.

прочети още

Представяме ви един от култовите автори в Пощенска кутия за приказки – титанът на римите, колосът на абсурда – Васил Русев – Чайката

прочети още

На връх Гергьовден не убихме нито една ламя, но уважихме всички Жоровци с култовата тема ГОШО.

прочети още

Скъпи приятели, от днес Пощенска кутия за приказки започва една чисто нова рубрика. Всяка седмица ще ви представяме топ 5 от най-доброто на Пощенската кутия.

прочети още

Пощенска кутия за приказки има удоволствието да ви представи Димитър Калбуров – най-желаният ерген в София и не само...

прочети още

Пощенска кутия за приказки задава въпроси на човека зад картинките – дизайнера на Кутията – Ралица Найденова. А тя отговаря сладкодумно, без да премълчава.

прочети още

Може би сте се питали кой стои зад всички тези изпълнени с настроение снимки на Пощенска кутия за прикази. С удоволствие ще ви разкажем за него.

прочети още

Обещахме всеки месец да подпомагаме българската култура и образование и да ви държим в течение за малките си добри дела. Ето какво успяхме да направим за кабинета по рисуване в СУ „Стефан Караджа"- град Каварна...

прочети още

Скъпи приятели, за първи път събитието със знак 18+ има тема. И тя е "Голямата лъжа", провокирана от 1 април - Деня на шегата.

прочети още

Инициативата е благотворителна и цели популяризирането на платформата www.probudise.bg в помощ на хората с автоимунни заболявания. С участието на Тони, Стефания Колева, Теодора Духовникова, Ники Станоев и др.

прочети още

"Женски работи" не е просто поредната тема от Пощенска кутия за приказки. Това е и заглавието на новия ни сборник с разкази, съставен от историите на 8 от любимите ни автори жени от Кутията.

прочети още

Мтел и Пощенска кутия за приказки представят "Интернет любов" В седмицата на влюбените.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя МРЪСНИ ПРИКАЗКИ С участието на Стоян Радев, Александър Сано, Виктория Терзийска, Димитър Калбуров, Мила Михова, Ники Станоев, Ясен Kозев, Гери Tурийска и Людмила Сланева. Четенето е със знак 18+ Варна, club Opium 20:00ч.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя едно свое специално издание, в партньорство с Народен театър "Иван Вазов".

прочети още

Скъпи приятели, през тази година Пощенска кутия за приказки ще отделя по 1000 лв. на месец за подпомагане на културни и образователни проекти.

прочети още

„Помниш ли?“ е заглавието на втората книга на автора Димитър Калбуров.

прочети още

С радост обявяваме началото на зимното ни мръсно турне. Първият град, който Пощенска кутия за мръсни приказки ще посети е Пловдив! На 15 декември от 20ч. ви очакваме в Spirit club!

прочети още

Първата кола може и да е хващала ръжда, но любовта към нея е за цял живот. Пощенска Кутия за Приказки и Volkswagen ви канят да споделите историите и незабравимите имена на верните първи коли, които вече може да не са сред нас, но никога няма да забравим.

прочети още

На 21 ноември – Световния ден за борба с болестта на 65 рози, Асоциация „Муковисцидоза“ – България и Гери Турийска, създател на „Пощенска кутия за приказки“, организират благотворително събитие „Приказки за 65 рози“. Участие в него ще вземата Весела Бонева, Светлин Къслев, трио „Хипнотик“, Дичо, Евгени Иванов и Мариана Векилска.

прочети още

Нашите приятели от Theatres Night - Нощ на театрите отново ни поканиха да направим специално четене! Този път, решихме да се включим с Мръсни приказки.

прочети още

От днес "Писмата на леля Евдокия" можете да намерите във всички големи вериги книжарници, на касата.

прочети още

Чудни картинки и случки в нова книжка за деца от "Пощенска кутия за приказки"

прочети още

Гери Турийска написа своята приказка, посветена на грижата и приятелството.

прочети още