• Начало »
  • Новини »
  • Бюлен Абдишкова и Яна Митровска – автори от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“

Бюлен Абдишкова и Яна Митровска – автори от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“

Бюлен Абдишкова и Яна Митровска – автори от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“

 

 

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.
 
 
Селектирани са 12 произведения, които ще чуем на живо на събитието-финал на конкурса, което ще се проведе в столичния Sofia Live Club на 17.11 и ще бъде излъчено на живо във Facebook страниците на Кутията и Уницеф.
Екипът ни отдели още 11 авторски произведения от всички получени над 200 текста, които искаме да споделим с широката публика чрез онлайн публикации.
 
 
Всеки ден, до събитието на 17.11 в столичния Sofia Live Club, Kutiata.bg ще ви запознава с двама автори – по един от всяка категория.
 
 
 

Бюлен Абдишкова

 

Представи се накратко: име, години, къде учиш, в кой град живееш,
какви са твоите интереси и лични постижения.

Казвам се Бюлен Мустафа Абдишкова, на 17 години и съм ученичка от 11 клас в Професионална гимназия „Петко Рачов Славейков“ – град Якоруда. Моят роден град е Якоруда. Моите интереси са изцяло свързани с писане. Автор съм на много стихотворения, есета и разкази. Обичам да творя и да изказвам гледната си точка по различни въпроси, обичам информираността, любознателна съм, харесвам предизвикателствата. Участвала съм в общо 39 конкурса с различна тематика, като от тях имам творба, публикувана в книга „Разказ в 10 изречения“, спечелих първо място на иновационен лагер за най-добра бизнес идея. Спечелих второ място в конкурс посветен на любовта. Имам сребърен медал от участие в състезание по български език и литература. Имам много награди и сертификати от различни конкурси и мероприятия. Това са моите най-значителни постижения, но най-голямото ми е това, че открих своите цели и мечти, правя това, в което съм най-добра, и нямам намерение да спирам.

 

Защо реши да се включиш в конкурса на Пощенска кутия за приказки и Уницеф България?

 

Реших да се включа във вашия конкурс, защото той дава възможност да се чуе мнението и гласа на младите хора. Всеки от нас има право да бъде чут, каквото и да е неговото мнение. Също така искам да докажа това, в което съм най-добра. Искам да покажа начина, по който аз се справям с трудностите, и погледът ми над това как се справят другите в зависимост от различния ни начин на живот, който има значение за всички нас. Искам да изразя своето мнение, емоциите си, възгледите си и да се възползвам от възможностите, които ми предлага животът.

 

Какво те вдъхнови да напишеш тази история?

 

Вдъхновението ми дойде от заглавието, защото всеки от нас има вътрешен свят, който крие. Всеки има свои тайни, които никой не трябва да разбира. Всеки от нас има история и живот, който го е накарал да има свят отвъд усмивките, отвъд това, което могат да видят хората. Живеем именно в такъв. Свят на фалшиви усмивки и загубени истински чувства, на неразбиране, на мълчание, на несигурност, на недоверие, на несподеляне. Вдъхнових се, защото и аз имам такъв свят, и аз имам чувства, които са неизказани и думи неизречени на висок глас. Вие ми дадохте шанса да кажа тези думи на света. Не искам да виждам света през вече изградени норми, а да изградя себе си по начина, по който желая.

 

Какво е твоето послание към младежите в България?

 

Уважаеми младежи, бих искала да кажа, че не трябва да губите времето си с неща, от които нямате полза. Бързайте да откриете себе си, защото времето лети! Не се предавайте, колкото и да е трудно! Намерете скритото в сърцата си и го усъвършенствайте, защото колкото по-рано откриете себе си, толкова по-рано ще видите света през чуждите очи и ще осъзнаете грешките си. Всеки от нас носи история, носи различен начин на живот и различни разбирания. Не трябва да виждаме света само през призмата на нашия свят. Не трябва да сме скептични към нещата, които реално могат да променят самите нас. В нашите очи, различните неща са грешка, защото виждаме нашия свят, а не другия. Защото искаме да надделеем над решенията на хората през погледа на нашия свят. А не да осъзнаем, че всеки носи частичка от неговия. Не можеш да изграждаш чужд живот върху своя. Но ние го осъзнаваме след време, когато реално можем да го осъзнаем.

 

Коя е мечтата която ще преследваш от тук нататък?

 

Мечтата ми е да стана известен писател, не заради публичност, а защото смятам, че хората изоставихме чувствата си. Искам хората да се докоснат до това, което пиша, и по някакъв начин да ги накарам да преоткриват себе си чрез чувствата.

Ще продължавам да търся път, по който да вървя. Ще използвам ползотворно всеки един момент от живота си, за да се надграждам и ще се възползвам от всяка възможност, която ми предлага животът, защото ние градим бъдещето си в настоящето.

Разказът на Бюлен ще чуете на живо на 17.11 в София Лайв Клуб, представен от Елена Петрова. Гледайте ни и на живо в Facebook страниците на Пощенска кутия з априказки, Уницеф България и по streamer.bg.

 

Яна Митровска

 

Аз съм Яна-Калина Митровска, на 20 години, уча в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – българска филология.
Работя в УНИЦЕФ вече от повече от година и се занимавам с писане, откакто съм малка. Темата за психичното здраве винаги е била изключително важна за мен и работата по новата ни кампания ме вдъхнови да напиша разказа си!

 

Отвъд усмивките.

Как си всъщност?

 

Колко много неща имам да свърша днес, колко много души за спасяване…

 

А в главата ми само сложни импулси, мислите ми се удрят една в друга, после в стените на мозъка ми и се раздвояват. Стават все повече и повече. Ще трябва да забавя дишането си, да стане още по-дълбоко, ще игнорирам сърцето си, което се опитва да изскочи от клетката на тялото ми.

 

Ще трябва да стана и да бръкна в гардероба си. Освен роклята на цветя, ще избера и най-широката си Усмивка и ще я сложа. Зад нея всъщност се крие най-голямата болка, безкрайните безсънни нощи, тревожността, самотата. Перфектна е за днешния повод!

 

Излизам, усмихвам се и всичко ще бъде наред. Има хора, които разчитат на тази усмивка и аз не мога да си позволя да ги предам. Ще я раздавам, докато не се превърна в кукла с празно сърце. Бабата в метрото изглежда тъжна – Усмивката ми принадлежи на нея, самотно дете на „Св. Неделя ще“ трябва да я получи също. Оттам ще тръгна към приятелите си. Всеки оставя своята тревога и в замяна получава Усмивката. И всичко ще бъде наред. Усмивката ще спаси света. Когато усетя, че съм я предала на всеки, който специално в този ден е имал нужда от нея – тогава и аз ще мога да се прибера. Понякога и това не се случва, скитам се до ранните зори, а след това само сменям Усмивката и отново излизам. Понякога не мога дори да я презаредя и се налага да я изхвърля. Тогава единственото, на което мога да се надявам е, че някой ще я намери в кофата за разделни отпадъци и ще я вземе. Поне за миг…

 

Отново идва нов ден, нова рокля и разбира се – нова Усмивка. За носителите на Усмивки няма почивка, всеки ден е нова битка. Ще се усмихна и всичко ще бъде наред – си повтарях година след година. И никой никога не заподозря, че всъщност нищо не беше наред. Зад тази Усмивка се криха най-големите страхове на хората, най-лошите помисли, най-мрачните действия и аз ги събирах. Всеки ден – мисъл по мисъл. Усмивка след Усмивка.

 

Трябваше да ги пазя на най-сигурното място на свята, за да не може никой да ги открие, не можех просто да ги сложа в празната кутия за обувки и да забравя, че са там. Затова реших, че е най- сигурно да са в мен. Постоянно. Където и да съм. Разбира се зад Усмивката. Дали ще успея да ги опазя?

 

А може би, ако само за секунда се отпусна и падна на земята – Усмивката и аз ще се слеем за пръв път и ще останем вечни.

 

Три, две, едно…

 

 

Какво можем да направим, за да компенсираме негативите за околната среда, които културните събития генерират.

прочети още

ОБЩИ УСЛОВИЯ НА ИГРА „Мръсни ирландски приказки 18+”

прочети още

Кампанията „Виж сега, моето момиче“ – мисията изпълнена

прочети още

Борислав Вълов, по-познат като Ei Bo, или Ei Bo, непознатият Борислав Вълов

прочети още

Искрено и комично в компанията на Самуил Петканов

прочети още

Събитие, финансирано от кампанията „Виж сега, моето момиче“

прочети още

Първият проект, подкрепен от кампанията "Виж сега, моето момиче" на „Пощенска кутия за приказки“, вече е факт!

прочети още

Очаквайте ни през януари във Варна, Шумен и Пловдив.

прочети още

Ден преди националната премиера в София град Варна е избран от Любен Дилов-син и екипа на „Пощенска кутия за приказки“ за предприемиерно представяне на изключително политически некоректния сборник „Български антинародни приказки“. 

прочети още

Проект, финансиран от каузата "Виж сега, моето момиче"

прочети още

Пощенска кутия за приказки и Коалиция HPV ви канят на едно специално издание - “Виж сега, моето момиче” на 07.10.2023 г.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ раздаде първите стипендии, финансирани от проекта „Виж сега, моето момиче“

прочети още

„Летен кинобар Царево“ открива летния кино сезон на българското Черноморие с шест нови български заглавия!

прочети още

Премиерата на "Някъде по пътя" е на 29 май 2023 г.

прочети още

Столична община и Пощенска кутия за детски приказки ви канят на най-шарения празник, по повод празника на децата- 1 юни!

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ приема документи за финансиране на творчески проекти, свързани с култура и образование, в рамките на кампанията „Виж сега, моето момиче“

прочети още

Представяме ви втората част от „Съвременна българска митология“ на Самуил Петканов

прочети още

На гости ни е Ралица Найденова, автор на „Пощенска кутия за приказки“ и на „Коледните истории на Точица“ – третата книга от поредицата за Точица

прочети още

Представяме новата книга на Димитър Калбуров – „От другата страна“

прочети още

Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Пощенска кутия за приказки организират литературен конкурс на тема #Първа работа.

прочети още

Представяме ви Галина Божидарова – новото попълнение сред авторите на „Пощенска кутия за приказки“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

Страшни и смешни на Хелоуин с Пощенска кутия за приказки

прочети още

УНИЦЕФ България и „Пощенска кутия за приказки“ организират конкурс на тема „Отвъд усмивките: Как си всъщност?“.

прочети още

Гостува ни Цветелина Цветкова с новата си книга „Зелената жилетка“

прочети още

Вече можете да гледате събитията на „Пощенска кутия за приказки“ чрез платформата bgtime.tv.

прочети още

Цветелина Цекова отговаря на въпросите на „Пощенска кутия за приказки“

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ представя ВЛОГ!

прочети още

„ПОЩЕНСКА КУТИЯ ЗА ПРИКАЗКИ“ ЕООД изпълнява проект по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.

прочети още

Ваня Щерева не е издавала книга от 2011-та. Ако я питате защо, ще ви отговори, че е била щастливо влюбена.

прочети още

Всички хубави неща са три. Затова ви очакваме на 3, 4 и 5 август във Варна.

прочети още

Пощенска кутия за приказки тръгва на път

прочети още

Гледайте единствения по рода си кастинг за възстановка на корица на книга.

прочети още

26 февруари 2016 г. е паметна дата. Прочетете, за да разберете.

прочети още

За да не забравяме да обичаме.

прочети още

Приветстваме Ирра и Шайбата в Кутията и тръпнем в очакване на отговорите им.

прочети още

Юлиян и Рая на гости на Кутията. Ние ги питаме, а те отговарят.

прочети още

„1 кило риалити“ е третата издадена книга на автора Димитър Калбуров.

прочети още

Заедно можем да постигнем повече. Ние го правим така...

прочети още

Той няма нужда от представяне. Затова директно му даваме микрофона.

прочети още

Има хора, които е трудно да бъдат описани. Косьо Лунгов ни оставя без думи всеки път.

прочети още

Ники Станоев е най-забавният човек, когото познавате. А ние имаме късмета да чете част историите на Пощенска кутия за приказки.

прочети още

Пощенска кутия за приказки имаше лято, и то какво...

прочети още

Марто е приятел на Пощенска кутия за приказки и всички ние го познаваме отдавна. Ето какво има да разкаже той...

прочети още

Те са красиви, успели и пишат великолепно. Те са като ангелите на Чарли в Пощенска кутия за приказки.

прочети още

Всички обичат Кедъра, а ние го обичаме повече от всички. Затова ще ви разкажем за него.

прочети още

Смехът ѝ се чува отдалеч и като вълшебна примка те тегли към нея, така че винаги да можеш да я намериш.

прочети още

Да отговорим на въпроса кой е Светльо Желев е и лесно, и много трудно. Това, което със сигурност го определя, е отношението му към езика и книгите.

прочети още

Тя е ужасно талантлива и с един замах може да те разсмее. Тя е Йоана Мирчева.

прочети още

Георги Блажев е толкова готин, че дори не е разбрал кога е станал култов

прочети още

Представяме ви дивата на Пощенска кутия за приказки - Мила Михова

прочети още

Най-после му дойде времето да тръгнем на лятна обиколка

прочети още

Ще ви разкажем за един вълшебник на словото, автор и приятел на Пощенска кутия за прикази.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя най-новия си проект – детската интерактивна книжка „Приключенията на принцеса Точица“

прочети още

Кой стои зад едни от най-забавните текстове в Пощенска кутия за приказки, ще разберете от следващите редове.

прочети още

Пощенска кутия за приказки се вдъхнови от кампанията на CANON "Търси оригинала" и създаде събитие на тема "Говори ми на balgarski"

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ представя Концерт, книга и CD с неиздавани произведения на Васил Пармаков

прочети още

Кой е Никола Крумов, отново няма да стане ясно. Или поне не в буквалния смисъл, но пък е възможно да научите някои любопитни факти за скромната му особа.

прочети още

Със сигурност има неща, които не знаете за кутията. Може би в този текст ще намерите някои отговори.

прочети още

Представяме ви един от култовите автори в Пощенска кутия за приказки – титанът на римите, колосът на абсурда – Васил Русев – Чайката

прочети още

На връх Гергьовден не убихме нито една ламя, но уважихме всички Жоровци с култовата тема ГОШО.

прочети още

Скъпи приятели, от днес Пощенска кутия за приказки започва една чисто нова рубрика. Всяка седмица ще ви представяме топ 5 от най-доброто на Пощенската кутия.

прочети още

Пощенска кутия за приказки има удоволствието да ви представи Димитър Калбуров – най-желаният ерген в София и не само...

прочети още

Пощенска кутия за приказки задава въпроси на човека зад картинките – дизайнера на Кутията – Ралица Найденова. А тя отговаря сладкодумно, без да премълчава.

прочети още

Може би сте се питали кой стои зад всички тези изпълнени с настроение снимки на Пощенска кутия за прикази. С удоволствие ще ви разкажем за него.

прочети още

Обещахме всеки месец да подпомагаме българската култура и образование и да ви държим в течение за малките си добри дела. Ето какво успяхме да направим за кабинета по рисуване в СУ „Стефан Караджа"- град Каварна...

прочети още

Скъпи приятели, за първи път събитието със знак 18+ има тема. И тя е "Голямата лъжа", провокирана от 1 април - Деня на шегата.

прочети още

Инициативата е благотворителна и цели популяризирането на платформата www.probudise.bg в помощ на хората с автоимунни заболявания. С участието на Тони, Стефания Колева, Теодора Духовникова, Ники Станоев и др.

прочети още

"Женски работи" не е просто поредната тема от Пощенска кутия за приказки. Това е и заглавието на новия ни сборник с разкази, съставен от историите на 8 от любимите ни автори жени от Кутията.

прочети още

Мтел и Пощенска кутия за приказки представят "Интернет любов" В седмицата на влюбените.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя МРЪСНИ ПРИКАЗКИ С участието на Стоян Радев, Александър Сано, Виктория Терзийска, Димитър Калбуров, Мила Михова, Ники Станоев, Ясен Kозев, Гери Tурийска и Людмила Сланева. Четенето е със знак 18+ Варна, club Opium 20:00ч.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя едно свое специално издание, в партньорство с Народен театър "Иван Вазов".

прочети още

Скъпи приятели, през тази година Пощенска кутия за приказки ще отделя по 1000 лв. на месец за подпомагане на културни и образователни проекти.

прочети още

„Помниш ли?“ е заглавието на втората книга на автора Димитър Калбуров.

прочети още

С радост обявяваме началото на зимното ни мръсно турне. Първият град, който Пощенска кутия за мръсни приказки ще посети е Пловдив! На 15 декември от 20ч. ви очакваме в Spirit club!

прочети още

Първата кола може и да е хващала ръжда, но любовта към нея е за цял живот. Пощенска Кутия за Приказки и Volkswagen ви канят да споделите историите и незабравимите имена на верните първи коли, които вече може да не са сред нас, но никога няма да забравим.

прочети още

На 21 ноември – Световния ден за борба с болестта на 65 рози, Асоциация „Муковисцидоза“ – България и Гери Турийска, създател на „Пощенска кутия за приказки“, организират благотворително събитие „Приказки за 65 рози“. Участие в него ще вземата Весела Бонева, Светлин Къслев, трио „Хипнотик“, Дичо, Евгени Иванов и Мариана Векилска.

прочети още

Нашите приятели от Theatres Night - Нощ на театрите отново ни поканиха да направим специално четене! Този път, решихме да се включим с Мръсни приказки.

прочети още

От днес "Писмата на леля Евдокия" можете да намерите във всички големи вериги книжарници, на касата.

прочети още

Чудни картинки и случки в нова книжка за деца от "Пощенска кутия за приказки"

прочети още

Гери Турийска написа своята приказка, посветена на грижата и приятелството.

прочети още