• Начало »
  • Новини »
  • Божидара Бойчева и Снежи Дончева – автори от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“

Божидара Бойчева и Снежи Дончева – автори от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“

Божидара Бойчева и Снежи Дончева – автори от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“
 
 
 
 
„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.
 
Селектирани са 12 произведения, които ще чуем на живо на събитието-финал на конкурса, което ще се проведе в столичния Sofia Live Club на 17.11 и ще бъде излъчено на живо във Facebook страниците на Кутията и Уницеф.
Екипът ни отдели още 11 авторски произведения от всички получени над 200 текста, които искаме да споделим с широката публика чрез онлайн публикации.
 
Всеки ден, до събитието на 17.11, Kutiata.bg ще ви запознава с двама автори – по един от всяка категория.
 

Божидара Бойчева 

е на 17 години от гр. Гоце Делчев. Учи в ПМГ „Яне Сандански“, профил „История и география“.

 

Разкажи ни за себе си!


Литературата е моя голяма любов. Обичам да чета, да пиша, понякога рисувам. Участвала съм в множество литературни конкурси. Едни от най-ценните постижения за мен са първите места в Национални конкурси като:
„Не се гаси туй, що не гасне”; „Рождество на спасителя”; „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“;  Национален  конкурс „Родолюбие“; „И ти си в мене – ти, родино моя”;  „Моите детски мечти”; „Морето, морето, морето…“ и много други. Особено ценна ми е Националната награда за природозащита „Мими Праматарова“; първото място в Национален конкурс за есе на тема „Дискриминацията не ти отива“, 2020, организиран от Национална мрежа за децата и УНИЦЕФ България; първо място и приз „Млад писател за 2020г.“ в Национален литературен конкурс „Млад писател“ – Коледа 2020, както и второто място в VІІ младежки ЛК „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, 2020, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“.

Защо реши да се включиш в конкурса на Пощенска кутия за приказки и Уницеф България?

Когато ми попадна обявата за конкурса, се впечатлих от темата и най-вече от въпроса „Как си всъщност?“. Не мога да си спомня кога за последно някой, извън обкръжението на семейството ми, ме е попитал „Как си всъщност?“. Един толкова простичък въпрос, но включващ в себе си доброта, загриженост,  човечност.

Какво те вдъхнови да напишеш тази история?

Вдъхновяват ме съвсем малки и обикновени неща. Които всъщност не са „неща“. Една мелодия, дума, жест, слънчевите зайчета по стената. А в случая се вдъхнових от една ваза, останала дълго без цветя, както и от песен на Ела Фицджерал. Докато пишех, си дадох сметка, че отвъд усмивките има някакво тайнство, мистерия, магия. И може би точно отвъд усмивките сме истински, неподправени и честни към себе си.

Какво е твоето послание към младежите в България?

Да се осмеляват. Да се осмеляват да скочат, да паднат, да се променят. Да се осмеляват да казват истината на глас, да бъдат нетърпеливи, луди, и да вярват, че могат да променят света.

Коя е мечтата, която ще преследваш от тук нататък?

Мечтая никога да не спирам да мечтая. И за време. Време с хората, които обичам, време за книги, поезия, музика, пътуване. И искам не просто да измечтая всичките си мечти, а да ги сбъдна.

 

Разказа на Божидара – „Излишен свят“, можете да чуете на 17.11 в София Лайв Клуб, представен от Михаела Маринова.

 

Kutiata.bg представя:
 

Снежи Дончева

 

Здравейте! Казвам се Снежи Дончева и съм на 18 години от село Първомай, общ. Петрич, но уча в Езиковата гимназия в Благоевград. Интересувам се от история, както и от журналистика, като от около година се занимавам по-сериозно с това си начинание. Свободното си време прекарвам най-вече в четене (много, много четене), а от време на време практикувам творческо писане – то е моят креативен отдушник. През 2020г. участвах и спечелих второ място в петото издание на ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери".

 

Онова, което ме вдъхнови да напиша „Извинявай, обаче“, бяха всички онези моменти, в които някой ти казва „Спри да се извиняваш. Нищо лошо не си сторила“. В хората сякаш е закодирана нуждата да извиняват собственото си присъствие, за да не обидият отсрещния. Много често обаче не осъзнаваме колко негативно се отразява това на нас самите. Именно затова реших да разгледам процеса на извинението като изкуство, което изисква жертви.

 

 

Извинявай, обаче
(разказ)

 

 

Извинявай. Самата дума изтъква факта, че в случая аз имам вина. Само че изобщо не се чувствам виновна. Предполагам, че на мое място и ти щеше да се чувстваш така. Май никой не обича да си признава вината. Не казвам, че си лъжец, но в моя случай наистина не съм виновна.

 

Не ме разбирай погрешно, аз обичам да се извинявам и то по всякакви поводи. Извинявам се за недоразумения, за неудобства, за това, че на теб ти е криво, за това, че Х направи това, а Y каза онова, за това, че парното не работи, че влакът закъснява, че в магазина имаха само замразена кайма, че чорапът ти е мокър, че свърши топлата вода. Случвало ми се е да се извинявам за инфлацията, дупката в озоновия слой, Втората световна, чумата, даже и за динозаврите. Понякога се извинявам и без повод, просто ей така, все едно моята малка шепа съществуване навлиза в личното пространство на твоята.

 

Тази на пръв поглед тягостна процедура изпълнявам всеки ден, без да се оплаквам. Напротив, изричането на самата думичка отдавна вече е традиция за мен и като един истински традиционалист изпитвам най-силно удоволствие, когато ми се наложи да я рециклирам пак и пак, и пак. Толкова често ми се налага да го правя, че вече знам и най-малките тънкости в занаята на извиняващите се, защото нека бъдем честни - да отправяш извинения само по себе си е изкуство. И като истински майстор в занаята ще те запозная с установения ред при едно извинение:

 

Най-напред ти се чувстваш тъжен /ядосан /унижен /гневен на света /съкрушен /леко раздразнен /грубо прекъснат /объркан /разбрал твърде много /не разбрал достатъчно/… После ме поглеждаш изпитателно и дишаш учестено в очакване на реакция от моя страна. Аз си правя закачка, мълча секунда – две, колкото да се подразниш още повече и точно когато си напът да избухнеш в плач /ярост /поредица от псувни /пристъп на паника /истерия /депресия /горест /безтегловност /екстаз???/... , ти казвам „Из-ви-ня-вай“, прикривайки се зад лека, премерена, неистинска усмивка. В резултат ти ми се подхилваш едва-едва, колкото да загатнеш удовлетворението си от това, че си успял да предизвикаш моето съчувствие. Играта свършва, победителят си ти.

 

Защо тогава и аз се чувствам победоносно всеки път, когато съм победена в собствената си игра? Отговорът е прост – защото съм наистина, ама наистина добър играч. Обичам адреналина, който извиняването поражда в мен. Обичам да съм в своите води, да имам власт тогава, когато ти смяташ, че съм безсилна. Да заповядвам и да се разпореждам, а ти да ми се подчиняваш, без дори да се усетиш. Не, аз НЕ съжалявам, че съществувам, но да, ти ЩЕ ме извиниш заради неудобството.

 

Обичам и болката, която съпътства извиняването. Всеки път, когато ти подарявам извинения, откъсвам и частица от душата си за теб. Но и за това не съжалявам. Ставам все по-малка и по-малка, за да се побирам по-лесно в рамката, която си отредил за мен. С времето се пристрастих към този душевен дефицит.  

 

Ето защо днес ние, извиняващите се, сме застрашен вид, на косъм от това да изчезнем от лицето на Земята. И докато аз продължавам да се извинявам със зъби и нокти до сетния си дъх, хора като теб ще продължават да ме търсят по протежението на необятния свят, за да изкопчат едно последно и ненужно „Извинявай“. И когато от мен не остане нищо друго, освен мимолетния спомен за някакво си минало присъствие, знай, че на устните ми пак ще се мъдрее недоизречена молба за прошка.

 

Прощавай, че никога не успях да те накарам да се извиниш на мен за разнообразие. Може би тогава щях да се чувствам по-добре в кожата си, а ти най-накрая щеше да разбереш какво чувствам аз и нямаше изобщо да има нужда да се извиняваме за недоразумения, понеже такива чисто и просто нямаше да има. Прощавай, че се усмихвах тогава, когато исках да заплача и че мълчах, когато всъщност исках да крещя. Прощавай… Заблудих те, че нямам нищо против да извинявам собственото си съществуване. Не ме вини и аз бях заблудена. Прости ми и че понякога ти досаждам с непрестанните си извинения. Извинявай, извинявай, извинявай, извинявай. Извинявай, обаче не мога да спра да се извинявам.

Какво можем да направим, за да компенсираме негативите за околната среда, които културните събития генерират.

прочети още

ОБЩИ УСЛОВИЯ НА ИГРА „Мръсни ирландски приказки 18+”

прочети още

Кампанията „Виж сега, моето момиче“ – мисията изпълнена

прочети още

Борислав Вълов, по-познат като Ei Bo, или Ei Bo, непознатият Борислав Вълов

прочети още

Искрено и комично в компанията на Самуил Петканов

прочети още

Събитие, финансирано от кампанията „Виж сега, моето момиче“

прочети още

Първият проект, подкрепен от кампанията "Виж сега, моето момиче" на „Пощенска кутия за приказки“, вече е факт!

прочети още

Очаквайте ни през януари във Варна, Шумен и Пловдив.

прочети още

Ден преди националната премиера в София град Варна е избран от Любен Дилов-син и екипа на „Пощенска кутия за приказки“ за предприемиерно представяне на изключително политически некоректния сборник „Български антинародни приказки“. 

прочети още

Проект, финансиран от каузата "Виж сега, моето момиче"

прочети още

Пощенска кутия за приказки и Коалиция HPV ви канят на едно специално издание - “Виж сега, моето момиче” на 07.10.2023 г.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ раздаде първите стипендии, финансирани от проекта „Виж сега, моето момиче“

прочети още

„Летен кинобар Царево“ открива летния кино сезон на българското Черноморие с шест нови български заглавия!

прочети още

Премиерата на "Някъде по пътя" е на 29 май 2023 г.

прочети още

Столична община и Пощенска кутия за детски приказки ви канят на най-шарения празник, по повод празника на децата- 1 юни!

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ приема документи за финансиране на творчески проекти, свързани с култура и образование, в рамките на кампанията „Виж сега, моето момиче“

прочети още

Представяме ви втората част от „Съвременна българска митология“ на Самуил Петканов

прочети още

На гости ни е Ралица Найденова, автор на „Пощенска кутия за приказки“ и на „Коледните истории на Точица“ – третата книга от поредицата за Точица

прочети още

Представяме новата книга на Димитър Калбуров – „От другата страна“

прочети още

Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Пощенска кутия за приказки организират литературен конкурс на тема #Първа работа.

прочети още

Представяме ви Галина Божидарова – новото попълнение сред авторите на „Пощенска кутия за приказки“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

Страшни и смешни на Хелоуин с Пощенска кутия за приказки

прочети още

УНИЦЕФ България и „Пощенска кутия за приказки“ организират конкурс на тема „Отвъд усмивките: Как си всъщност?“.

прочети още

Гостува ни Цветелина Цветкова с новата си книга „Зелената жилетка“

прочети още

Вече можете да гледате събитията на „Пощенска кутия за приказки“ чрез платформата bgtime.tv.

прочети още

Цветелина Цекова отговаря на въпросите на „Пощенска кутия за приказки“

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ представя ВЛОГ!

прочети още

„ПОЩЕНСКА КУТИЯ ЗА ПРИКАЗКИ“ ЕООД изпълнява проект по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.

прочети още

Ваня Щерева не е издавала книга от 2011-та. Ако я питате защо, ще ви отговори, че е била щастливо влюбена.

прочети още

Всички хубави неща са три. Затова ви очакваме на 3, 4 и 5 август във Варна.

прочети още

Пощенска кутия за приказки тръгва на път

прочети още

Гледайте единствения по рода си кастинг за възстановка на корица на книга.

прочети още

26 февруари 2016 г. е паметна дата. Прочетете, за да разберете.

прочети още

За да не забравяме да обичаме.

прочети още

Приветстваме Ирра и Шайбата в Кутията и тръпнем в очакване на отговорите им.

прочети още

Юлиян и Рая на гости на Кутията. Ние ги питаме, а те отговарят.

прочети още

„1 кило риалити“ е третата издадена книга на автора Димитър Калбуров.

прочети още

Заедно можем да постигнем повече. Ние го правим така...

прочети още

Той няма нужда от представяне. Затова директно му даваме микрофона.

прочети още

Има хора, които е трудно да бъдат описани. Косьо Лунгов ни оставя без думи всеки път.

прочети още

Ники Станоев е най-забавният човек, когото познавате. А ние имаме късмета да чете част историите на Пощенска кутия за приказки.

прочети още

Пощенска кутия за приказки имаше лято, и то какво...

прочети още

Марто е приятел на Пощенска кутия за приказки и всички ние го познаваме отдавна. Ето какво има да разкаже той...

прочети още

Те са красиви, успели и пишат великолепно. Те са като ангелите на Чарли в Пощенска кутия за приказки.

прочети още

Всички обичат Кедъра, а ние го обичаме повече от всички. Затова ще ви разкажем за него.

прочети още

Смехът ѝ се чува отдалеч и като вълшебна примка те тегли към нея, така че винаги да можеш да я намериш.

прочети още

Да отговорим на въпроса кой е Светльо Желев е и лесно, и много трудно. Това, което със сигурност го определя, е отношението му към езика и книгите.

прочети още

Тя е ужасно талантлива и с един замах може да те разсмее. Тя е Йоана Мирчева.

прочети още

Георги Блажев е толкова готин, че дори не е разбрал кога е станал култов

прочети още

Представяме ви дивата на Пощенска кутия за приказки - Мила Михова

прочети още

Най-после му дойде времето да тръгнем на лятна обиколка

прочети още

Ще ви разкажем за един вълшебник на словото, автор и приятел на Пощенска кутия за прикази.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя най-новия си проект – детската интерактивна книжка „Приключенията на принцеса Точица“

прочети още

Кой стои зад едни от най-забавните текстове в Пощенска кутия за приказки, ще разберете от следващите редове.

прочети още

Пощенска кутия за приказки се вдъхнови от кампанията на CANON "Търси оригинала" и създаде събитие на тема "Говори ми на balgarski"

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ представя Концерт, книга и CD с неиздавани произведения на Васил Пармаков

прочети още

Кой е Никола Крумов, отново няма да стане ясно. Или поне не в буквалния смисъл, но пък е възможно да научите някои любопитни факти за скромната му особа.

прочети още

Със сигурност има неща, които не знаете за кутията. Може би в този текст ще намерите някои отговори.

прочети още

Представяме ви един от култовите автори в Пощенска кутия за приказки – титанът на римите, колосът на абсурда – Васил Русев – Чайката

прочети още

На връх Гергьовден не убихме нито една ламя, но уважихме всички Жоровци с култовата тема ГОШО.

прочети още

Скъпи приятели, от днес Пощенска кутия за приказки започва една чисто нова рубрика. Всяка седмица ще ви представяме топ 5 от най-доброто на Пощенската кутия.

прочети още

Пощенска кутия за приказки има удоволствието да ви представи Димитър Калбуров – най-желаният ерген в София и не само...

прочети още

Пощенска кутия за приказки задава въпроси на човека зад картинките – дизайнера на Кутията – Ралица Найденова. А тя отговаря сладкодумно, без да премълчава.

прочети още

Може би сте се питали кой стои зад всички тези изпълнени с настроение снимки на Пощенска кутия за прикази. С удоволствие ще ви разкажем за него.

прочети още

Обещахме всеки месец да подпомагаме българската култура и образование и да ви държим в течение за малките си добри дела. Ето какво успяхме да направим за кабинета по рисуване в СУ „Стефан Караджа"- град Каварна...

прочети още

Скъпи приятели, за първи път събитието със знак 18+ има тема. И тя е "Голямата лъжа", провокирана от 1 април - Деня на шегата.

прочети още

Инициативата е благотворителна и цели популяризирането на платформата www.probudise.bg в помощ на хората с автоимунни заболявания. С участието на Тони, Стефания Колева, Теодора Духовникова, Ники Станоев и др.

прочети още

"Женски работи" не е просто поредната тема от Пощенска кутия за приказки. Това е и заглавието на новия ни сборник с разкази, съставен от историите на 8 от любимите ни автори жени от Кутията.

прочети още

Мтел и Пощенска кутия за приказки представят "Интернет любов" В седмицата на влюбените.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя МРЪСНИ ПРИКАЗКИ С участието на Стоян Радев, Александър Сано, Виктория Терзийска, Димитър Калбуров, Мила Михова, Ники Станоев, Ясен Kозев, Гери Tурийска и Людмила Сланева. Четенето е със знак 18+ Варна, club Opium 20:00ч.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя едно свое специално издание, в партньорство с Народен театър "Иван Вазов".

прочети още

Скъпи приятели, през тази година Пощенска кутия за приказки ще отделя по 1000 лв. на месец за подпомагане на културни и образователни проекти.

прочети още

„Помниш ли?“ е заглавието на втората книга на автора Димитър Калбуров.

прочети още

С радост обявяваме началото на зимното ни мръсно турне. Първият град, който Пощенска кутия за мръсни приказки ще посети е Пловдив! На 15 декември от 20ч. ви очакваме в Spirit club!

прочети още

Първата кола може и да е хващала ръжда, но любовта към нея е за цял живот. Пощенска Кутия за Приказки и Volkswagen ви канят да споделите историите и незабравимите имена на верните първи коли, които вече може да не са сред нас, но никога няма да забравим.

прочети още

На 21 ноември – Световния ден за борба с болестта на 65 рози, Асоциация „Муковисцидоза“ – България и Гери Турийска, създател на „Пощенска кутия за приказки“, организират благотворително събитие „Приказки за 65 рози“. Участие в него ще вземата Весела Бонева, Светлин Къслев, трио „Хипнотик“, Дичо, Евгени Иванов и Мариана Векилска.

прочети още

Нашите приятели от Theatres Night - Нощ на театрите отново ни поканиха да направим специално четене! Този път, решихме да се включим с Мръсни приказки.

прочети още

От днес "Писмата на леля Евдокия" можете да намерите във всички големи вериги книжарници, на касата.

прочети още

Чудни картинки и случки в нова книжка за деца от "Пощенска кутия за приказки"

прочети още

Гери Турийска написа своята приказка, посветена на грижата и приятелството.

прочети още