Марто от Строежа за Тодор Колев, музиката и фестивалите

Марто от Строежа за Тодор Колев, музиката и фестивалите

 

Ако сте били на концерти в Терминал 1, Маймунарника и Строежа или сте се разбили няколко пъти на Каваци това лято, няма как да не сте видели едно хубаво синеоко момче, което обикаля с усмивка наоколо и следи ситуацията изкъсо. Той се казва Мартин Михайлов и е виновникът всички тези събития да се случват. Той стои зад всичките концерти на Jeremy?, Dubioza Kolektiv, Sars, както и зад грандиозното турне на Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени, което събра над 3000 човека в Маймунарника това лято.

 

Марто е приятел на Пощенската кутия за приказки от много години. Негова е идеята за онези исторически концерти на Тодор Колев и приятели в Строежа и Микстейп преди много години, които се оказаха и последните за великия Тодор Колев. Марто ни разказа как започна всичко. От момента на зараждането на идеята до осъществяването ѝ , емоциите, сълзите и вълнението. За това колко е важно, да преследваш целите си, да правиш всичко с любов и никога да не се отказваш. И накрая да видиш, че всичко си е струвало. Доказа го концертът в памет на Тодор Колев миналата година, както и този във Варна в края на миналия месец. Ще го усетим и довечера в Маймунарника. Отново ще пеем, ще плачем и ще се вълнуваме и отново ще погледнем към небето. А там Адама ще ни гледа усмихнат и ще се чуди... Как е възможно това...

 

Марто, благодарим ти за това интервю.

 

Здравей Марто, ти непрекъснато пътуваш нанякъде. Къде те хващаме в момента?
Вече съм в София след една шарена двумесечна авантюра на Каваци.

 

Ти си приятел на Пощенската кутия от много години. Заедно с теб правим концертите в памет на Тодор Колев. Как започна всичко и как ти хрумна идеята за първия концерт?
Първоначалната ми идея бе да направим една съвсем непретенциозна вечер с песните на Тодор Колев, изпълнени от близки до клуб Строежа музиканти от различни групи. Намерението престояваше в главата ми близо две години, основно защото смятах, че няма да е редно такова нещо да се случи без съгласието на самия него. Нямах нужния контакт на онзи етап, вероятно и смелост. Веднъж спонтанно споделих на Гери какво ми се ще и защо не го правя. Тя отвърна, че г-н Колев и Анна-Мария Тонкова, музикалният директор на БГ Радио, са в много добри отношения и може би би ни помогнала при запитването. Тя го направи, винаги ще помним нейната голяма роля в този проект. Тодор Колев е дал съгласието си – все още на този етап, а и малко по-късно, комуникирахме с него само чрез Анна-Мария. После двамата с Гери си представяхме как го каним да присъства и колко би било страхотно. Отговорът на този въпрос бил: „Е, аз ако ще идвам, по-добре да изпея нещо!?“, ние бяхме „Уау! Това дори не смеехме да си го мечтаем.“.

Нещата рязко станаха сериозни. Обърнахме се към едни от най-добрите музиканти, част от които дори са свирили преди години в бендовете на Тодор Колев – в шоуто „Как ще ги стигнем?“, бенефиса в НДК и други. Музикалната част от организацията пое Веселин Веселинов – Еко
(бас-китара), като в последвалите две издания привлече китаристите Ангел Дюлгеров и Мирослав Иванов, пианиста Милен Кукошаров, барабаниста Росен Ватев и брас-секция в лицето на Вили Стоянов и Михаил Йосифов. При разбор с Тодор Колев коя песен да изпълни, той, разбира се, пак ни изненада. Пожела да изпълни три – „Песен за любимия град“, „Фалшив герой“ и „Нашият сигнал“. Ние вече съвсем бяхме ощастливени и наясно, че най-добре за всички и всичко е да го оставим той да моделира изцяло участието си. Тук е мястото да вметна, че неговият саундчек в Строежа започна с цигулката на „Виолета“ и за нас беше ясно, че парчетата няма да са само три. Месеци по-късно неговото включване се увеличи на цели шест песни и един десетминутен скеч.

Аз лично бях притеснен за това дали не му причиняваме прекалено голям стрес – все пак той тъкмо се беше възстановил от лечение на рак, изглеждаше крехък физически. Още повече отивахме в нощен клуб за алтернативна музика в Студентски град. Мистър Колев обаче желаеше да присъства на поне една репетиция и на саундчек, така че се поразходихме на няколко пъти. В самия концерт се включиха като вокалисти Ясен Зердев, Сърмата Хари, Миленита, Рут Колева, Иван Гатев, всички от Джанго Зе – въобще, познати лица от различни жанрове, каквато беше и идеята – да бъдем обединени. Събитието беше неописуемо. Солдаут, истерия за билети, много заряд във въздуха. Тодор Колев, който иначе се движеше бавно и леко затруднено тогава, на сцената се преобрази неимоверно – изигра всички песни със завидни енергия и импулс, завладя цялото пространство. Истинско удоволствие, класа! С Гери го оставихме няколко дни, за да се поуталожат емоциите, и си направихме втора среща, като вече знаехме, че това няма как да не продължи. След втория подобен концерт – в Микстейп, по желание на Тодор Колев, получихме правото да направим още пет, в различни градове, като единственото му условие беше да ги реализираме в нощни клубове, за предимно млада аудитория от активни посетители. Без зали, театри. Никога и никой от нас не го правеше за пари. За съжаление, това бяха последните му два концерта.

 

 

Защо имаш толкова специално отношение към Тодор Колев?
На първо място е чисто фенско. Винаги съм харесвал ролите му, които са не само комедийни, но и дълбокопластови. Телевизионното му шоу бе абсолютно показно̀! Редките непресторени интервюта. Широкоспектърна личност, от която има какво да видиш и научиш. Усещаше се и в директната ни комуникация, както и в автобиографията, която силно препоръчвам за четене!

 

Ти си човекът, който много сериозно размърда българската музикална сцена и напълни клубовете. Беше ли ти трудно?
Не съм аз. Много сме. Просто се установих с определено постоянство и спазване на нормални европейски стандарти. Та, моето участие в културно-музикалния живот в България е нищо повече от резонна серия от актове. Няма нищо особено, думата е „нормално“. И да, все още е трудно. Но поне публиката се развива. Другото не толкова – ние сме в страната на неограничените възможности – всеки може всичко, а колективната отговорност е народна черта.

 

Има ли групи в България, които съвсем спокойно могат да застанат до популярни европейски и световни музиканти? И къде ни е мястото на Европейската сцена?
Като музикални качества, донякъде и идеи, съществуват. Но това, само по себе си, не е достатъчно. Разбира се, можем да посочим изключенията, но не мисля, че ме питате това. Ние сме вън от вихъра на световната индустрия, установените при големите имена зависимости не сработват тук. А и по принцип е въпрос на съвкупност от множество фактори това да те забележат, не само за България. Невинаги е въпрос само на финансови седства – по-скоро на среда. Затова сега градим пак мейнстрийма, че иначе няма как.

 

Научиха ли се феновете в България да си купуват билети предварително и въобще имаме ли вече концертна култура в България?
Да! Но е нужно да стане още по-масово. Навиците се изграждат с опита, а той идва с активността. Ходенето по концерти е увличащо и аз виждам как ставаме все повече. Клубовете и залите се пълнят все по-често и – макар по трудния начин, като пропуснеш някое предпочитано събитие – се сещаш, че на първо място ти трябва билет.
За които имат възможност – препоръчвам поне веднъж да се посети чуждестранен фестивал, дори и да бъде в някоя от съседните ни страни. Има какво да се види и научи, а и е готино. У нас също е вече все по-интересно, особено на ниво български банди на клубна сцена. Свидетели сме на пиков момент, дано да го задържим и това вече да наричаме натам с любимата ми дума „нормално“.

 

Какво си ни подготвил от есента?
Следете страниците на Терминал 1 и Строежа във Фейсбук! Първият клуб тази есен ще заложи на популярни имена и очаквано разпродадени концерти, а вторият ще се позиционира отново в алтернативната сфера – с нови и интересни имена, като освен български, ще ни посетят и банди от Канада, САЩ, Ирландия, Гърция, Германия и Холандия. Готвя българско и европейско турне на единствената изцяло менажирана от мен група -
Jeremy?. За първи път ще правя концерт в Арена Армеец – Dubioza Kolektiv на 27 октомври.

 

Би ли организирал голям музикален фестивал и как си представяш, че ще изглежда?
Бих. Представям си да имам бюджет минимум 3,5 млн. евро. В противен случай не искам. Предпочитам го двудневен, с две сцени, шахматно по ред разностилен, микс от мечтани за българската публика стари имена, които не са идвали, плюс разноцветни актуални в момента световноизвестни проекти. За около 20-30 хил. души.

 

Коя е любимата ти песен на Тодор Колев?
Фалшив герой.

Какво можем да направим, за да компенсираме негативите за околната среда, които културните събития генерират.

прочети още

ОБЩИ УСЛОВИЯ НА ИГРА „Мръсни ирландски приказки 18+”

прочети още

Кампанията „Виж сега, моето момиче“ – мисията изпълнена

прочети още

Борислав Вълов, по-познат като Ei Bo, или Ei Bo, непознатият Борислав Вълов

прочети още

Искрено и комично в компанията на Самуил Петканов

прочети още

Събитие, финансирано от кампанията „Виж сега, моето момиче“

прочети още

Първият проект, подкрепен от кампанията "Виж сега, моето момиче" на „Пощенска кутия за приказки“, вече е факт!

прочети още

Очаквайте ни през януари във Варна, Шумен и Пловдив.

прочети още

Ден преди националната премиера в София град Варна е избран от Любен Дилов-син и екипа на „Пощенска кутия за приказки“ за предприемиерно представяне на изключително политически некоректния сборник „Български антинародни приказки“. 

прочети още

Проект, финансиран от каузата "Виж сега, моето момиче"

прочети още

Пощенска кутия за приказки и Коалиция HPV ви канят на едно специално издание - “Виж сега, моето момиче” на 07.10.2023 г.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ раздаде първите стипендии, финансирани от проекта „Виж сега, моето момиче“

прочети още

„Летен кинобар Царево“ открива летния кино сезон на българското Черноморие с шест нови български заглавия!

прочети още

Премиерата на "Някъде по пътя" е на 29 май 2023 г.

прочети още

Столична община и Пощенска кутия за детски приказки ви канят на най-шарения празник, по повод празника на децата- 1 юни!

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ приема документи за финансиране на творчески проекти, свързани с култура и образование, в рамките на кампанията „Виж сега, моето момиче“

прочети още

Представяме ви втората част от „Съвременна българска митология“ на Самуил Петканов

прочети още

На гости ни е Ралица Найденова, автор на „Пощенска кутия за приказки“ и на „Коледните истории на Точица“ – третата книга от поредицата за Точица

прочети още

Представяме новата книга на Димитър Калбуров – „От другата страна“

прочети още

Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Пощенска кутия за приказки организират литературен конкурс на тема #Първа работа.

прочети още

Представяме ви Галина Божидарова – новото попълнение сред авторите на „Пощенска кутия за приказки“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

Страшни и смешни на Хелоуин с Пощенска кутия за приказки

прочети още

УНИЦЕФ България и „Пощенска кутия за приказки“ организират конкурс на тема „Отвъд усмивките: Как си всъщност?“.

прочети още

Гостува ни Цветелина Цветкова с новата си книга „Зелената жилетка“

прочети още

Вече можете да гледате събитията на „Пощенска кутия за приказки“ чрез платформата bgtime.tv.

прочети още

Цветелина Цекова отговаря на въпросите на „Пощенска кутия за приказки“

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ представя ВЛОГ!

прочети още

„ПОЩЕНСКА КУТИЯ ЗА ПРИКАЗКИ“ ЕООД изпълнява проект по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.

прочети още

Ваня Щерева не е издавала книга от 2011-та. Ако я питате защо, ще ви отговори, че е била щастливо влюбена.

прочети още

Всички хубави неща са три. Затова ви очакваме на 3, 4 и 5 август във Варна.

прочети още

Пощенска кутия за приказки тръгва на път

прочети още

Гледайте единствения по рода си кастинг за възстановка на корица на книга.

прочети още

26 февруари 2016 г. е паметна дата. Прочетете, за да разберете.

прочети още

За да не забравяме да обичаме.

прочети още

Приветстваме Ирра и Шайбата в Кутията и тръпнем в очакване на отговорите им.

прочети още

Юлиян и Рая на гости на Кутията. Ние ги питаме, а те отговарят.

прочети още

„1 кило риалити“ е третата издадена книга на автора Димитър Калбуров.

прочети още

Заедно можем да постигнем повече. Ние го правим така...

прочети още

Той няма нужда от представяне. Затова директно му даваме микрофона.

прочети още

Има хора, които е трудно да бъдат описани. Косьо Лунгов ни оставя без думи всеки път.

прочети още

Ники Станоев е най-забавният човек, когото познавате. А ние имаме късмета да чете част историите на Пощенска кутия за приказки.

прочети още

Пощенска кутия за приказки имаше лято, и то какво...

прочети още

Те са красиви, успели и пишат великолепно. Те са като ангелите на Чарли в Пощенска кутия за приказки.

прочети още

Всички обичат Кедъра, а ние го обичаме повече от всички. Затова ще ви разкажем за него.

прочети още

Смехът ѝ се чува отдалеч и като вълшебна примка те тегли към нея, така че винаги да можеш да я намериш.

прочети още

Да отговорим на въпроса кой е Светльо Желев е и лесно, и много трудно. Това, което със сигурност го определя, е отношението му към езика и книгите.

прочети още

Тя е ужасно талантлива и с един замах може да те разсмее. Тя е Йоана Мирчева.

прочети още

Георги Блажев е толкова готин, че дори не е разбрал кога е станал култов

прочети още

Представяме ви дивата на Пощенска кутия за приказки - Мила Михова

прочети още

Най-после му дойде времето да тръгнем на лятна обиколка

прочети още

Ще ви разкажем за един вълшебник на словото, автор и приятел на Пощенска кутия за прикази.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя най-новия си проект – детската интерактивна книжка „Приключенията на принцеса Точица“

прочети още

Кой стои зад едни от най-забавните текстове в Пощенска кутия за приказки, ще разберете от следващите редове.

прочети още

Пощенска кутия за приказки се вдъхнови от кампанията на CANON "Търси оригинала" и създаде събитие на тема "Говори ми на balgarski"

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ представя Концерт, книга и CD с неиздавани произведения на Васил Пармаков

прочети още

Кой е Никола Крумов, отново няма да стане ясно. Или поне не в буквалния смисъл, но пък е възможно да научите някои любопитни факти за скромната му особа.

прочети още

Със сигурност има неща, които не знаете за кутията. Може би в този текст ще намерите някои отговори.

прочети още

Представяме ви един от култовите автори в Пощенска кутия за приказки – титанът на римите, колосът на абсурда – Васил Русев – Чайката

прочети още

На връх Гергьовден не убихме нито една ламя, но уважихме всички Жоровци с култовата тема ГОШО.

прочети още

Скъпи приятели, от днес Пощенска кутия за приказки започва една чисто нова рубрика. Всяка седмица ще ви представяме топ 5 от най-доброто на Пощенската кутия.

прочети още

Пощенска кутия за приказки има удоволствието да ви представи Димитър Калбуров – най-желаният ерген в София и не само...

прочети още

Пощенска кутия за приказки задава въпроси на човека зад картинките – дизайнера на Кутията – Ралица Найденова. А тя отговаря сладкодумно, без да премълчава.

прочети още

Може би сте се питали кой стои зад всички тези изпълнени с настроение снимки на Пощенска кутия за прикази. С удоволствие ще ви разкажем за него.

прочети още

Обещахме всеки месец да подпомагаме българската култура и образование и да ви държим в течение за малките си добри дела. Ето какво успяхме да направим за кабинета по рисуване в СУ „Стефан Караджа"- град Каварна...

прочети още

Скъпи приятели, за първи път събитието със знак 18+ има тема. И тя е "Голямата лъжа", провокирана от 1 април - Деня на шегата.

прочети още

Инициативата е благотворителна и цели популяризирането на платформата www.probudise.bg в помощ на хората с автоимунни заболявания. С участието на Тони, Стефания Колева, Теодора Духовникова, Ники Станоев и др.

прочети още

"Женски работи" не е просто поредната тема от Пощенска кутия за приказки. Това е и заглавието на новия ни сборник с разкази, съставен от историите на 8 от любимите ни автори жени от Кутията.

прочети още

Мтел и Пощенска кутия за приказки представят "Интернет любов" В седмицата на влюбените.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя МРЪСНИ ПРИКАЗКИ С участието на Стоян Радев, Александър Сано, Виктория Терзийска, Димитър Калбуров, Мила Михова, Ники Станоев, Ясен Kозев, Гери Tурийска и Людмила Сланева. Четенето е със знак 18+ Варна, club Opium 20:00ч.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя едно свое специално издание, в партньорство с Народен театър "Иван Вазов".

прочети още

Скъпи приятели, през тази година Пощенска кутия за приказки ще отделя по 1000 лв. на месец за подпомагане на културни и образователни проекти.

прочети още

„Помниш ли?“ е заглавието на втората книга на автора Димитър Калбуров.

прочети още

С радост обявяваме началото на зимното ни мръсно турне. Първият град, който Пощенска кутия за мръсни приказки ще посети е Пловдив! На 15 декември от 20ч. ви очакваме в Spirit club!

прочети още

Първата кола може и да е хващала ръжда, но любовта към нея е за цял живот. Пощенска Кутия за Приказки и Volkswagen ви канят да споделите историите и незабравимите имена на верните първи коли, които вече може да не са сред нас, но никога няма да забравим.

прочети още

На 21 ноември – Световния ден за борба с болестта на 65 рози, Асоциация „Муковисцидоза“ – България и Гери Турийска, създател на „Пощенска кутия за приказки“, организират благотворително събитие „Приказки за 65 рози“. Участие в него ще вземата Весела Бонева, Светлин Къслев, трио „Хипнотик“, Дичо, Евгени Иванов и Мариана Векилска.

прочети още

Нашите приятели от Theatres Night - Нощ на театрите отново ни поканиха да направим специално четене! Този път, решихме да се включим с Мръсни приказки.

прочети още

От днес "Писмата на леля Евдокия" можете да намерите във всички големи вериги книжарници, на касата.

прочети още

Чудни картинки и случки в нова книжка за деца от "Пощенска кутия за приказки"

прочети още

Гери Турийска написа своята приказка, посветена на грижата и приятелството.

прочети още