Всички обичат Кедъра

Всички обичат Кедъра

 

Той е легенда. Гласът му се разпознава от всички. Той е стожерът в екипа на Пощенска кутия за приказки. Кутията без Кедъра е като торта без черешка. Ние го обичаме, хората го обичат и всички му се радваме. Изобщо, всичко около Кедъра е любов. Поговорихме за живота, за Кутията и любимите му автори, за романтиката, за спорта и за гафовете. И се получи един доста приятен разговор, в който той ни разкри малко от душата си. Ние пък ще я разкрием пред вас. Дами и господа, Камен Алипиев - Кедърааа.

 

Здравей, Кедърче! С какво според теб животът на високите хора се различава от този на ниските?
Ха-ха, това е въпрос, на който не мога да отговоря, защото не се смятам за висок! В баскетбола 187 сантиметра не са нищо особено и за мен беше шок, когато след приключването на бледата ми спортна кариера, се оказах висок в телевизията. Иначе от високо се вижда по-добре и по-ясно, но много по-важното е не да си висок или нисък, а да не бъдеш низък ;-)  


Защо ти харесва да четеш за Пощенска кутия за приказки?
Започнах да чета адски плахо и с голямо притеснение. Не вярвах, че мога да предизвикам положителни реакции пред жива публика, която се намира на няколко метра от мен. Първият разказ, който прочетох, беше на Йоана Мирчева, тогава под псевдонима Стефка Килиманджаро, и той промени всичко. Сякаш беше писан за мен, защото започваше с изречението „в големия град не си никой, ако нямаш готин прякор“! Това беше повратният момент и оттогава натрапчиво присъствам в живота на Кутията. Харесва ми е слабо казано, аз съм влюбен в Кутията. Това е моят отдушник от рутината на ежедневната работа. Дава ми не само възможност да избягам от нея, но и да се срещам с прекрасни млади хора. Няма да е пресилено, ако кажа, че Кутията промени живота ми, направи го по-добър и интересен, и покрай нея се сдобих със страхотни нови приятели!

 


Кои са ти любимите автори? Имаш ли си любима история?
Всички автори са ми любими – Чайката с нестандартния си, великолепен хумор, Георги Иванов – дори само за това, че няколко пъти писа специално за мен, което е голяма чест! Георги Блажев, Калби, Мила Михова, Ралица Найденова, Полина Видас, Каката... Хъшо дебютира, четен от мен, а сега издава книга. Никола Крумов е чудовище. Страх ме е, че ще пропусна някого. Но най-любим естествено ми е Яни Димитров. С него трептим на еднакви честоти. Възхитен съм от умението му да те разсмее и да те разплаче в рамките само на няколко страници! Днес съм влюбен в разказа на Роза Колчагова, който ще чета довечера в „Маймунарника“. Ще пропусна някого, но надявам се да не ми се разсърди! И за да не те изненадам – любимите ми истории са за автоджамбазите на Яни, както и този за световното първенство по мрънкане на Георги Иванов!


Кое е най-невероятното за теб спортно събитие, което си коментирал? Сещаш ли се за някой супер як мач, когато си бил много емоционален?
Може би най-якото е откриването на олимпийските игри в Лондон през 2012. Дани Бойл е гений и ни го доказа в това четиричасово шоу, което премина през невероятния свят на британската музика. Имаше всичко – от Георг-Фридрих Хендел, който е германец, но е неразривно свързан чрез музиката си с Великобритания, Едгар Елгар, Бийтълс, Ролинг Стоунс, Цепелин, новата вълна... Изумително шоу, което освен това те кара да учиш, да добавяш към това, което вече си мислиш, че знаеш. Има адски много мачове, в които съм бил свръхемоционален. Един от тях е полуфиналът между два от най-любимите ми баскетболни отбори – Литва и САЩ, на олимпийските игри в Сидни. Тогава при 80:80, 43 секунди преди края, Рамунас Шишкаускас от Литва беше фаулиран и трябваше да изпълни три наказателни удара. Докато стреляше, аз казах, че ако американците паднат, никога повече няма да коментирам баскетбол, което беше адски риск. Той пропусна два от три. Мачът завърши 85:83 за Щатите и аз спасих кожата... Да не ти разправям как крещях четири години по-късно, когато коментирах олимпийската титла на Милен Добрев, светла му памет, в категория до 94 килограма във вдигането на тежести в Атина.

 


Някога изпускал ли си си нервите докато коментираш? Разкажи ни за най-големия си гаф в ефир.
Изпускал съм си нервите, макар и рядко. Вчера, подготвяйки едно видео за 50-годишнината на един от най-близките ми приятели – Тити Папазов, с когото се познаваме от 1980-та, попаднах на един сравнително нов мач от Адриатическата лига. Нахвърлих се като пираня на съдиите за едно тяхно странно решение. Най-големият ми гаф може би е отново по време на откриване на олимпийски игри през 2004-та в Атина. Тогава колегите ни в София взеха „гениалното“ решение да прекъснат много красивото шоу с реклама, при положение че това дори е забранено. Пуснаха огромен рекламен блок и зрителите пропуснаха един от най-красивите моменти в церемонията, а аз ги „нахраних“ директно в ефир. От гледна точка на корпоративната лоялност това беше пълен провал, но аз до ден днешен не съжалявам и не изпитвам никакви угризения, че съм го направил. Даже се гордея, макар че е вироглаво и осъзнавам, че не е напълно коректно!


Романтична натура ли си?
Надявам се че да, затова си пасваме с Яни! Макар че в днешно време като че ли не е модерно да си признаеш това и е хубаво да криеш емоциите си. На мен не ми се получава.


Плачеш ли на филми? А на мачове?
Плача! Редовно! На филми, на концерти, на театър, на Кутията, по-рядко на мачове или други състезания, но и това ми се е случвало.


Ако не беше станал спортен журналист какъв щеше да бъдеш?
Трудно ми е да гадая, аз и сега не съм сигурен, че съм журналист, предпочитам коментатор (смее се). И без да ти изнасям лекция за девалвацията на журналистическата професия в България. Исках да стана треньор по баскетбол и мисля, че щеше да ми се получи. Опитвах се да стана режисьор, но там не бях ок. А най-много съжалявам, че не се научих да свиря на някакъв инструмент и пея фалшиво. Надявам се в някой друг живот, ако има такъв, да стана музикант – рок музикант. В момента съм виртуозен виртуален басист, но това не ме удовлетворява.

 

 

Писал ли си любовни писма?
Само наум. Баща ми беше един от най-чувствителните хора на света. Чел съм негови любовни писма до майка ми, част от тях на френски, беше много красиво. Но пред мен тази чувствителна душа се трансформира в сърдит на живота човек и причината беше точно тази показана пред всички емоционалност. Дадох си дума да не разкривам на другите колко лесно раним съм и понякога се държа като пълен дърводелец, може би заради това не съм писал. Някой ден се надявам да напиша поне някаква книга, в която да разкажа повече за това.

 

Харесваш ли се?
Не особено. Вечно съм изгърбен и не си харесвам гласа, когато го чуя по радиото или телевизията. Но пък харесвам това, което правя и съм уверен, че го правя добре.

 

ТОП 5 на Кедъра

 

На пето място вие сте поставили дуета на Кедъра с Биляна Петринска и разказа на любимия на Кедъра Яни Димитров. Чуйте един сериозен разказ за един изключително интересен човек – Панайот Зогравски.

 


 

И отново Яни Димитров, и отново Кедъра и една история, която отнесе много смях. Прочутите автоджамбази и техните истории.

 

 

Третото място е за Георги Николов и неговия разказ, който Кедърчето отново представи по блестящ начин. Този история има за цел да проследи възникването и развитието на обществото, такова каквото го познаваме и днес.

 


И за да се затвърди неразривната връзка между Яни и Кедъра, на второ място сте класирали историята по темата „Имам една лоша и една добра новина“.

 


И на първо място, на върха на стълбицата се възкачва друга близка другарка на Кедъра – госпожица Йоана Мирчева и разказа за София де Жанейро.

 


 

Enjoy!

 

Какво можем да направим, за да компенсираме негативите за околната среда, които културните събития генерират.

прочети още

ОБЩИ УСЛОВИЯ НА ИГРА „Мръсни ирландски приказки 18+”

прочети още

Кампанията „Виж сега, моето момиче“ – мисията изпълнена

прочети още

Борислав Вълов, по-познат като Ei Bo, или Ei Bo, непознатият Борислав Вълов

прочети още

Искрено и комично в компанията на Самуил Петканов

прочети още

Събитие, финансирано от кампанията „Виж сега, моето момиче“

прочети още

Първият проект, подкрепен от кампанията "Виж сега, моето момиче" на „Пощенска кутия за приказки“, вече е факт!

прочети още

Очаквайте ни през януари във Варна, Шумен и Пловдив.

прочети още

Ден преди националната премиера в София град Варна е избран от Любен Дилов-син и екипа на „Пощенска кутия за приказки“ за предприемиерно представяне на изключително политически некоректния сборник „Български антинародни приказки“. 

прочети още

Проект, финансиран от каузата "Виж сега, моето момиче"

прочети още

Пощенска кутия за приказки и Коалиция HPV ви канят на едно специално издание - “Виж сега, моето момиче” на 07.10.2023 г.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ раздаде първите стипендии, финансирани от проекта „Виж сега, моето момиче“

прочети още

„Летен кинобар Царево“ открива летния кино сезон на българското Черноморие с шест нови български заглавия!

прочети още

Премиерата на "Някъде по пътя" е на 29 май 2023 г.

прочети още

Столична община и Пощенска кутия за детски приказки ви канят на най-шарения празник, по повод празника на децата- 1 юни!

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ приема документи за финансиране на творчески проекти, свързани с култура и образование, в рамките на кампанията „Виж сега, моето момиче“

прочети още

Представяме ви втората част от „Съвременна българска митология“ на Самуил Петканов

прочети още

На гости ни е Ралица Найденова, автор на „Пощенска кутия за приказки“ и на „Коледните истории на Точица“ – третата книга от поредицата за Точица

прочети още

Представяме новата книга на Димитър Калбуров – „От другата страна“

прочети още

Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Пощенска кутия за приказки организират литературен конкурс на тема #Първа работа.

прочети още

Представяме ви Галина Божидарова – новото попълнение сред авторите на „Пощенска кутия за приказки“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

Страшни и смешни на Хелоуин с Пощенска кутия за приказки

прочети още

УНИЦЕФ България и „Пощенска кутия за приказки“ организират конкурс на тема „Отвъд усмивките: Как си всъщност?“.

прочети още

Гостува ни Цветелина Цветкова с новата си книга „Зелената жилетка“

прочети още

Вече можете да гледате събитията на „Пощенска кутия за приказки“ чрез платформата bgtime.tv.

прочети още

Цветелина Цекова отговаря на въпросите на „Пощенска кутия за приказки“

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ представя ВЛОГ!

прочети още

„ПОЩЕНСКА КУТИЯ ЗА ПРИКАЗКИ“ ЕООД изпълнява проект по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.

прочети още

Ваня Щерева не е издавала книга от 2011-та. Ако я питате защо, ще ви отговори, че е била щастливо влюбена.

прочети още

Всички хубави неща са три. Затова ви очакваме на 3, 4 и 5 август във Варна.

прочети още

Пощенска кутия за приказки тръгва на път

прочети още

Гледайте единствения по рода си кастинг за възстановка на корица на книга.

прочети още

26 февруари 2016 г. е паметна дата. Прочетете, за да разберете.

прочети още

За да не забравяме да обичаме.

прочети още

Приветстваме Ирра и Шайбата в Кутията и тръпнем в очакване на отговорите им.

прочети още

Юлиян и Рая на гости на Кутията. Ние ги питаме, а те отговарят.

прочети още

„1 кило риалити“ е третата издадена книга на автора Димитър Калбуров.

прочети още

Заедно можем да постигнем повече. Ние го правим така...

прочети още

Той няма нужда от представяне. Затова директно му даваме микрофона.

прочети още

Има хора, които е трудно да бъдат описани. Косьо Лунгов ни оставя без думи всеки път.

прочети още

Ники Станоев е най-забавният човек, когото познавате. А ние имаме късмета да чете част историите на Пощенска кутия за приказки.

прочети още

Пощенска кутия за приказки имаше лято, и то какво...

прочети още

Марто е приятел на Пощенска кутия за приказки и всички ние го познаваме отдавна. Ето какво има да разкаже той...

прочети още

Те са красиви, успели и пишат великолепно. Те са като ангелите на Чарли в Пощенска кутия за приказки.

прочети още

Смехът ѝ се чува отдалеч и като вълшебна примка те тегли към нея, така че винаги да можеш да я намериш.

прочети още

Да отговорим на въпроса кой е Светльо Желев е и лесно, и много трудно. Това, което със сигурност го определя, е отношението му към езика и книгите.

прочети още

Тя е ужасно талантлива и с един замах може да те разсмее. Тя е Йоана Мирчева.

прочети още

Георги Блажев е толкова готин, че дори не е разбрал кога е станал култов

прочети още

Представяме ви дивата на Пощенска кутия за приказки - Мила Михова

прочети още

Най-после му дойде времето да тръгнем на лятна обиколка

прочети още

Ще ви разкажем за един вълшебник на словото, автор и приятел на Пощенска кутия за прикази.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя най-новия си проект – детската интерактивна книжка „Приключенията на принцеса Точица“

прочети още

Кой стои зад едни от най-забавните текстове в Пощенска кутия за приказки, ще разберете от следващите редове.

прочети още

Пощенска кутия за приказки се вдъхнови от кампанията на CANON "Търси оригинала" и създаде събитие на тема "Говори ми на balgarski"

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ представя Концерт, книга и CD с неиздавани произведения на Васил Пармаков

прочети още

Кой е Никола Крумов, отново няма да стане ясно. Или поне не в буквалния смисъл, но пък е възможно да научите някои любопитни факти за скромната му особа.

прочети още

Със сигурност има неща, които не знаете за кутията. Може би в този текст ще намерите някои отговори.

прочети още

Представяме ви един от култовите автори в Пощенска кутия за приказки – титанът на римите, колосът на абсурда – Васил Русев – Чайката

прочети още

На връх Гергьовден не убихме нито една ламя, но уважихме всички Жоровци с култовата тема ГОШО.

прочети още

Скъпи приятели, от днес Пощенска кутия за приказки започва една чисто нова рубрика. Всяка седмица ще ви представяме топ 5 от най-доброто на Пощенската кутия.

прочети още

Пощенска кутия за приказки има удоволствието да ви представи Димитър Калбуров – най-желаният ерген в София и не само...

прочети още

Пощенска кутия за приказки задава въпроси на човека зад картинките – дизайнера на Кутията – Ралица Найденова. А тя отговаря сладкодумно, без да премълчава.

прочети още

Може би сте се питали кой стои зад всички тези изпълнени с настроение снимки на Пощенска кутия за прикази. С удоволствие ще ви разкажем за него.

прочети още

Обещахме всеки месец да подпомагаме българската култура и образование и да ви държим в течение за малките си добри дела. Ето какво успяхме да направим за кабинета по рисуване в СУ „Стефан Караджа"- град Каварна...

прочети още

Скъпи приятели, за първи път събитието със знак 18+ има тема. И тя е "Голямата лъжа", провокирана от 1 април - Деня на шегата.

прочети още

Инициативата е благотворителна и цели популяризирането на платформата www.probudise.bg в помощ на хората с автоимунни заболявания. С участието на Тони, Стефания Колева, Теодора Духовникова, Ники Станоев и др.

прочети още

"Женски работи" не е просто поредната тема от Пощенска кутия за приказки. Това е и заглавието на новия ни сборник с разкази, съставен от историите на 8 от любимите ни автори жени от Кутията.

прочети още

Мтел и Пощенска кутия за приказки представят "Интернет любов" В седмицата на влюбените.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя МРЪСНИ ПРИКАЗКИ С участието на Стоян Радев, Александър Сано, Виктория Терзийска, Димитър Калбуров, Мила Михова, Ники Станоев, Ясен Kозев, Гери Tурийска и Людмила Сланева. Четенето е със знак 18+ Варна, club Opium 20:00ч.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя едно свое специално издание, в партньорство с Народен театър "Иван Вазов".

прочети още

Скъпи приятели, през тази година Пощенска кутия за приказки ще отделя по 1000 лв. на месец за подпомагане на културни и образователни проекти.

прочети още

„Помниш ли?“ е заглавието на втората книга на автора Димитър Калбуров.

прочети още

С радост обявяваме началото на зимното ни мръсно турне. Първият град, който Пощенска кутия за мръсни приказки ще посети е Пловдив! На 15 декември от 20ч. ви очакваме в Spirit club!

прочети още

Първата кола може и да е хващала ръжда, но любовта към нея е за цял живот. Пощенска Кутия за Приказки и Volkswagen ви канят да споделите историите и незабравимите имена на верните първи коли, които вече може да не са сред нас, но никога няма да забравим.

прочети още

На 21 ноември – Световния ден за борба с болестта на 65 рози, Асоциация „Муковисцидоза“ – България и Гери Турийска, създател на „Пощенска кутия за приказки“, организират благотворително събитие „Приказки за 65 рози“. Участие в него ще вземата Весела Бонева, Светлин Къслев, трио „Хипнотик“, Дичо, Евгени Иванов и Мариана Векилска.

прочети още

Нашите приятели от Theatres Night - Нощ на театрите отново ни поканиха да направим специално четене! Този път, решихме да се включим с Мръсни приказки.

прочети още

От днес "Писмата на леля Евдокия" можете да намерите във всички големи вериги книжарници, на касата.

прочети още

Чудни картинки и случки в нова книжка за деца от "Пощенска кутия за приказки"

прочети още

Гери Турийска написа своята приказка, посветена на грижата и приятелството.

прочети още