Коя е Йоана Мирчева

Коя е Йоана Мирчева

 

Тя е ужасно талантлива и с един замах може да те разсмее, да те разплаче, да те разнежи и да те изненада. В нейните истории човек намира себе си и се губи в красотата на думите. В главата ѝ живеят едновременно жена, мъж, малко момиченце (разбира се, с балон) и мъдра възрастна дама. Обича да носи големи бижута и може да си слага червило без огледало. Пише, без да спира, а ако спре за малко то е, за да отиде някъде и да прибере някоя награда от фестивали и конкурси. Сътворила е прекрасни текстове за песни, за мюзикъли и пиеси. С нетърпение очакваме да напише и сценарий за филм, а ние да гледаме от първия ред и да се пукаме от гордост. Един от най-колоритните и запомнящи се автори на Пощенска кутия за приказки — Йоана Мирчева, ни разказа това-онова за себе си. И пак ни усмихна, защото е такава — хубава.

 

От кога пишеш, и кой пръв ти каза, че го можеш?

Мисля, че началният спусък беше даден още във втори клас. Имах за домашно да съставя текстова задача по математика (нивото ми на познания там е с таван 5-и клас и до днес). Бяха посочени три предмета — шал, шапка и обувки, и всеки си имаше цена. От мен се изискваше да напиша само колко ще струват общо. Но, не! Когато дадох на майка ми да „провери“,  тя държеше в ръцете си есе от страница и половина, в което описвах красив есенен ден, разходка в парка, лилаво-сребърните отблясъци на обувките, моите чувства и емоции, породени от шапката и шала и  разбира се, нито една цифра, вплетена в разтърсващата история. Тогава нашите разбраха с какво ще си имат работа. След това, когато започнах да опитвам и в други жанрове извън „текстовите задачи“, именно те бяха хората, които ме надъхваха, че се получава. Малко по-късно в онзи период сътворих стихотворението „Покахонтас — красивата принцеса“ и цялата фамилия окончателно ме прие за писател.

 

Можеш ли да пееш? Кажи сега за хип-хопа ти.

Най-първата ми детска стая беше облепена с плакати. От едната страна — Backstreet Boys, Spice Girls, N*SYNC, J.Loи всичкото поп-музика на 90-те, на другата стена — само БГ естрада. Баща ми (Боби Мирчев — автор на „Ветрове“ на Лили Иванова) автор на текстове и музика ми носеше плакати и картички с автографи на всички, с които работеше. И така, заобиколена от целия този гламър, и бидейки солист в хора на училището, бях абсолютно убедена, че мога да пея и че баща ми е направо задължен да пусне малко връзки, за да запиша албум още втория срок. Привиках го в стаята ми и заявих амбициите си. Той каза: „Ок, изпей нещо“. Аз бях мега подготвена с авторско лятно парче, което бях кръстила „Сладоледи“  и  се раздадох доста. След края на изпълнението тате изчака няколко секунди, погледна ме право в очите и каза: „Съжалявам, нямаш никакъв глас“.  Жестоко се обидих, изгоних го, треснах вратата, не му говорих 2 седмици. Но той направи услуга на човечеството.

Хип-хопът ми е друго нещо. Засега се затваря в ексклузивитета на едно-единствено парче в youtube (Bijou J feat. Pikasso — Shuga Fab). Хип-хопът ми е за кеф, с и за приятели, без амбиции, само да нахъсва вътрешните ми Jay-Z и Хазарта да ме сритват по задника и да ме карат да си правя всички неща по-добре.

 

 

Какво предпочиташ да бъдеш — Спящата красавица или Зина — принцесата войн?

Принцеса рапърка и войн, който обича да си поспива.

 

Получава ти се да пишеш от мъжката гледна точка? Къде е по-интересно да бъдеш — в мъжки или в женски образ?

Винаги е по-интересно това, което не си. Мъжкaта гледна точка ме вдъхновява, защото се оказва рационална, откровена и лишена от драматичност, каквато ние жените приписваме на всичко. Ако те са ни оставили на seen, за нас може да става дума за душевни дилеми, емоционален багаж, проблеми с майка му и какво ли още не. A те просто са забравили да отговорят, защото са правили нещо друго в момента.  Много ми е готино, когато мъже ми казват, че са почувствали някой мой разказ като лична история, как ставало дума точно за тях, как са го пращали на други свои приятели. Но това, разбира се, по никакъв начин не ме застрахова да бъда филмирана жена още в следващия удобен случай. Просто във връзките, както и с всичко в живота, е добре да разбираш и търсиш другия поглед над нещата. Така с времето ставаш все по-рядко жертва на илюзии, по-малко неща те изненадват неприятно, ставаш спокоен, мъдър и си живееш живота. Знаеш много неща и си мега ок със себе си и света, но никой не приема акъл от теб, защото каквото и да говориш, всеки трябва да си допусне своите грешки.

 

Повече искаш да напишеш роман или сценарий за филм?

Най-много искам да пиша вълнуващи истории. Те си знаят накъде да ме отведат.

 

Напиши ни най-хубавото нещо, което си прочела или написала за любовта.

Цялата световна литература е един постоянен опит да се обясни любовта. И в различните моменти и състояния, в които се намираш, различни неща припознаваш като най-хубави. Въздесъщият Чехов е написал: „За щастие или за нещастие в живота няма нищо, което рано или късно да не свърши“.  Казвам го без песимизъм,  като свърши, можеш да отидеш и на по-хубаво място. Но добре е да си го припомняме това, дори когато сме на гребена на вълната или чегъртаме дъното на депресията.

 

 

За теб барът е до морето или морето е до бара?

Морето е в мен, а барът е там, където акоситирам с правилните хора.

 

Трябва много спешно да се евакуираш на безлюден остров и имаш право да вземеш само три неща. Какви ще са те?

Като фен на предаването „Голи и изплашени“ по Discovery Channel съм гледала достатъчно, за да знам, че ще оцелея на безлюден остров точно 3 часа. Така че, ако се остави на моята преценка, ще си взема нещо за четене, плажно масло и едно мачете за разкош.

 

Кажи ни нещо на Берковски диалект.

Ултимативният тест на региона звучи така: „Дживгар кюца барбинци на дирек“.  А пък думата „пустиняк“ отдавна е напуснала пределите на Северозапада и живее свой живот.

 

Харесваш ли се?

Всеки ден различно. Но когато киселеем върху себе си, полезно е да се погледнем в очите на някой, който ни обича. Там винаги сме точно такива, каквито трябва да бъдем.

 

 

ТОП 5 на Йоана Мирчева

На пето място е разказът, прочетен от Дидо, в който става ясно, че мъжете харесват дълги коси, дълги крака и кратки разговори. И не е задължитено да сме перфектни, за да се влюбят в нас.

 

 

На четвърто място е вечният партньор на Йоана в четенията, Камен Алипиев - Кедъра. Какво се сучва в София де Жанейро, ами вижте...

 

 

На трето място се нарежда исторята “Слепи срещи” великолепно прочетена от Митко Павлов. Един прочувствен разказ за любов, разбира се. Ако не знаете къде се намира Меричлери и какво се случва с мъжете когато се влюбват, сега ще разберете.

 

 

На място номер две е Александър Сано и една история за гето, хип-хоп и неосъществена мечта на момче да стане какъв… космонавт.

 

 

На първо място, завинаги в нашите сърца остава “Наръчник за малките котета”. Един разказ, прочетен от Косьо Лунгов и останал завинаги записан със златни букви в архивите на Пощенската кутия за приказки.

 

 

Enjoy!

  

 

 

 

 

ОБЩИ УСЛОВИЯ НА ИГРА „Мръсни ирландски приказки 18+”

прочети още

Кампанията „Виж сега, моето момиче“ – мисията изпълнена

прочети още

Борислав Вълов, по-познат като Ei Bo, или Ei Bo, непознатият Борислав Вълов

прочети още

Искрено и комично в компанията на Самуил Петканов

прочети още

Събитие, финансирано от кампанията „Виж сега, моето момиче“

прочети още

Първият проект, подкрепен от кампанията "Виж сега, моето момиче" на „Пощенска кутия за приказки“, вече е факт!

прочети още

Очаквайте ни през януари във Варна, Шумен и Пловдив.

прочети още

Ден преди националната премиера в София град Варна е избран от Любен Дилов-син и екипа на „Пощенска кутия за приказки“ за предприемиерно представяне на изключително политически некоректния сборник „Български антинародни приказки“. 

прочети още

Проект, финансиран от каузата "Виж сега, моето момиче"

прочети още

Пощенска кутия за приказки и Коалиция HPV ви канят на едно специално издание - “Виж сега, моето момиче” на 07.10.2023 г.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ раздаде първите стипендии, финансирани от проекта „Виж сега, моето момиче“

прочети още

„Летен кинобар Царево“ открива летния кино сезон на българското Черноморие с шест нови български заглавия!

прочети още

Премиерата на "Някъде по пътя" е на 29 май 2023 г.

прочети още

Столична община и Пощенска кутия за детски приказки ви канят на най-шарения празник, по повод празника на децата- 1 юни!

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ приема документи за финансиране на творчески проекти, свързани с култура и образование, в рамките на кампанията „Виж сега, моето момиче“

прочети още

Представяме ви втората част от „Съвременна българска митология“ на Самуил Петканов

прочети още

На гости ни е Ралица Найденова, автор на „Пощенска кутия за приказки“ и на „Коледните истории на Точица“ – третата книга от поредицата за Точица

прочети още

Представяме новата книга на Димитър Калбуров – „От другата страна“

прочети още

Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Пощенска кутия за приказки организират литературен конкурс на тема #Първа работа.

прочети още

Представяме ви Галина Божидарова – новото попълнение сред авторите на „Пощенска кутия за приказки“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

Страшни и смешни на Хелоуин с Пощенска кутия за приказки

прочети още

УНИЦЕФ България и „Пощенска кутия за приказки“ организират конкурс на тема „Отвъд усмивките: Как си всъщност?“.

прочети още

Гостува ни Цветелина Цветкова с новата си книга „Зелената жилетка“

прочети още

Вече можете да гледате събитията на „Пощенска кутия за приказки“ чрез платформата bgtime.tv.

прочети още

Цветелина Цекова отговаря на въпросите на „Пощенска кутия за приказки“

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ представя ВЛОГ!

прочети още

„ПОЩЕНСКА КУТИЯ ЗА ПРИКАЗКИ“ ЕООД изпълнява проект по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.

прочети още

Ваня Щерева не е издавала книга от 2011-та. Ако я питате защо, ще ви отговори, че е била щастливо влюбена.

прочети още

Всички хубави неща са три. Затова ви очакваме на 3, 4 и 5 август във Варна.

прочети още

Пощенска кутия за приказки тръгва на път

прочети още

Гледайте единствения по рода си кастинг за възстановка на корица на книга.

прочети още

26 февруари 2016 г. е паметна дата. Прочетете, за да разберете.

прочети още

За да не забравяме да обичаме.

прочети още

Приветстваме Ирра и Шайбата в Кутията и тръпнем в очакване на отговорите им.

прочети още

Юлиян и Рая на гости на Кутията. Ние ги питаме, а те отговарят.

прочети още

„1 кило риалити“ е третата издадена книга на автора Димитър Калбуров.

прочети още

Заедно можем да постигнем повече. Ние го правим така...

прочети още

Той няма нужда от представяне. Затова директно му даваме микрофона.

прочети още

Има хора, които е трудно да бъдат описани. Косьо Лунгов ни оставя без думи всеки път.

прочети още

Ники Станоев е най-забавният човек, когото познавате. А ние имаме късмета да чете част историите на Пощенска кутия за приказки.

прочети още

Пощенска кутия за приказки имаше лято, и то какво...

прочети още

Марто е приятел на Пощенска кутия за приказки и всички ние го познаваме отдавна. Ето какво има да разкаже той...

прочети още

Те са красиви, успели и пишат великолепно. Те са като ангелите на Чарли в Пощенска кутия за приказки.

прочети още

Всички обичат Кедъра, а ние го обичаме повече от всички. Затова ще ви разкажем за него.

прочети още

Смехът ѝ се чува отдалеч и като вълшебна примка те тегли към нея, така че винаги да можеш да я намериш.

прочети още

Да отговорим на въпроса кой е Светльо Желев е и лесно, и много трудно. Това, което със сигурност го определя, е отношението му към езика и книгите.

прочети още

Георги Блажев е толкова готин, че дори не е разбрал кога е станал култов

прочети още

Представяме ви дивата на Пощенска кутия за приказки - Мила Михова

прочети още

Най-после му дойде времето да тръгнем на лятна обиколка

прочети още

Ще ви разкажем за един вълшебник на словото, автор и приятел на Пощенска кутия за прикази.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя най-новия си проект – детската интерактивна книжка „Приключенията на принцеса Точица“

прочети още

Кой стои зад едни от най-забавните текстове в Пощенска кутия за приказки, ще разберете от следващите редове.

прочети още

Пощенска кутия за приказки се вдъхнови от кампанията на CANON "Търси оригинала" и създаде събитие на тема "Говори ми на balgarski"

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ представя Концерт, книга и CD с неиздавани произведения на Васил Пармаков

прочети още

Кой е Никола Крумов, отново няма да стане ясно. Или поне не в буквалния смисъл, но пък е възможно да научите някои любопитни факти за скромната му особа.

прочети още

Със сигурност има неща, които не знаете за кутията. Може би в този текст ще намерите някои отговори.

прочети още

Представяме ви един от култовите автори в Пощенска кутия за приказки – титанът на римите, колосът на абсурда – Васил Русев – Чайката

прочети още

На връх Гергьовден не убихме нито една ламя, но уважихме всички Жоровци с култовата тема ГОШО.

прочети още

Скъпи приятели, от днес Пощенска кутия за приказки започва една чисто нова рубрика. Всяка седмица ще ви представяме топ 5 от най-доброто на Пощенската кутия.

прочети още

Пощенска кутия за приказки има удоволствието да ви представи Димитър Калбуров – най-желаният ерген в София и не само...

прочети още

Пощенска кутия за приказки задава въпроси на човека зад картинките – дизайнера на Кутията – Ралица Найденова. А тя отговаря сладкодумно, без да премълчава.

прочети още

Може би сте се питали кой стои зад всички тези изпълнени с настроение снимки на Пощенска кутия за прикази. С удоволствие ще ви разкажем за него.

прочети още

Обещахме всеки месец да подпомагаме българската култура и образование и да ви държим в течение за малките си добри дела. Ето какво успяхме да направим за кабинета по рисуване в СУ „Стефан Караджа"- град Каварна...

прочети още

Скъпи приятели, за първи път събитието със знак 18+ има тема. И тя е "Голямата лъжа", провокирана от 1 април - Деня на шегата.

прочети още

Инициативата е благотворителна и цели популяризирането на платформата www.probudise.bg в помощ на хората с автоимунни заболявания. С участието на Тони, Стефания Колева, Теодора Духовникова, Ники Станоев и др.

прочети още

"Женски работи" не е просто поредната тема от Пощенска кутия за приказки. Това е и заглавието на новия ни сборник с разкази, съставен от историите на 8 от любимите ни автори жени от Кутията.

прочети още

Мтел и Пощенска кутия за приказки представят "Интернет любов" В седмицата на влюбените.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя МРЪСНИ ПРИКАЗКИ С участието на Стоян Радев, Александър Сано, Виктория Терзийска, Димитър Калбуров, Мила Михова, Ники Станоев, Ясен Kозев, Гери Tурийска и Людмила Сланева. Четенето е със знак 18+ Варна, club Opium 20:00ч.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя едно свое специално издание, в партньорство с Народен театър "Иван Вазов".

прочети още

Скъпи приятели, през тази година Пощенска кутия за приказки ще отделя по 1000 лв. на месец за подпомагане на културни и образователни проекти.

прочети още

„Помниш ли?“ е заглавието на втората книга на автора Димитър Калбуров.

прочети още

С радост обявяваме началото на зимното ни мръсно турне. Първият град, който Пощенска кутия за мръсни приказки ще посети е Пловдив! На 15 декември от 20ч. ви очакваме в Spirit club!

прочети още

Първата кола може и да е хващала ръжда, но любовта към нея е за цял живот. Пощенска Кутия за Приказки и Volkswagen ви канят да споделите историите и незабравимите имена на верните първи коли, които вече може да не са сред нас, но никога няма да забравим.

прочети още

На 21 ноември – Световния ден за борба с болестта на 65 рози, Асоциация „Муковисцидоза“ – България и Гери Турийска, създател на „Пощенска кутия за приказки“, организират благотворително събитие „Приказки за 65 рози“. Участие в него ще вземата Весела Бонева, Светлин Къслев, трио „Хипнотик“, Дичо, Евгени Иванов и Мариана Векилска.

прочети още

Нашите приятели от Theatres Night - Нощ на театрите отново ни поканиха да направим специално четене! Този път, решихме да се включим с Мръсни приказки.

прочети още

От днес "Писмата на леля Евдокия" можете да намерите във всички големи вериги книжарници, на касата.

прочети още

Чудни картинки и случки в нова книжка за деца от "Пощенска кутия за приказки"

прочети още

Гери Турийска написа своята приказка, посветена на грижата и приятелството.

прочети още