Кой е Яни Димитров?

Кой е Яни Димитров?

Нали знаете, че има една порода хора, които, каквото и да правят, го правят вълшебно. Говорят вълшебно, пишат вълшебно и като седнат да пият, пак вълшебно го правят. А приказките с тях са сладки като черешите през лятото и все не можеш да им се наситиш. Ще ви разкажем за един от най-въздействащите автори на Пощенска кутия за приказки или по-скоро той ще разкаже за себе си. Представяме ви нашия Гандалф – Яни Димитров.

 

 

Здравей Яни, как минава един ден в Сандански?
Денят в Сандански не минава, той е тук на почивка. Започва с протягане, голяма прозявка и още по-голяма усмивка. Денят В Сандански никога не бърза. Тръгва полека с доброто намерение да се разходи в парка, да се надиша на чист въздух и да укрепи здравето си. Но по пътя непрекъснато среща приятели, здрависва се с тях, смее се и накрая сяда с тях да пие кафе. Няколко отминали вече дни са събрали две маси и спорят кой от тях е бил най-слънчев и щастлив. Денят решава, че и тук въздухът е достатъчно здравословен, и се присъединява.


Когато става време за узо и салата от маслини с кромид, зехтин и оцет, денят и другарите му стигат единодушно до заключението, че ако в Сандански не можеш да си щастлив, няма да можеш никъде. Дори и да си на място, където рибата скача във вировете, памукът е за бране, баща ти е богат, а майка ти – красива.

 

Имаш ли си къщичка с градинка и с две липи отпред?
Къщичка?! Липи?! – Не,благодаря. На граунд зироу съм като в землянка. Почти цял живот живея на високо – никога под петия етаж. Освен това идеята да съм вързан за имот с всички съпътстващи отговорности, счетоводства, данъци, ремонти… определено имам някаква фобия към тези неща. Идеалното място за живеене е кемпер с всички удобства и утро на непознато място.

 

Тези твоите пъстрите герои, откъде ги вземаш? В истинския живот ли ги срещаш?
Не, но съм сигурен, че ги има, все някой ги е срещал, разказвал е за тях. Обикновени случки с обикновени хора. Случват се непрекъснато. Случвали са се и преди стотици, хиляди години. Измисляш един герой, колкото да си разкажеш историята, пръкнала се във фантазията ти, а той почва да мъкне приятелите си, роднините и проблемите си. И не те оставя на мира, докато не им обърнеш внимание.

 

 


Кога ти идва меракът да пишеш? Имаш ли си муза?
Пиша за удоволствие. Обаче в живота има още много други удоволствия, нали? Затова и не пиша често. Музата е много търпелива с мен. Често, когато види, че някаква идея е започнала да се оформя в главата ми, ме подканя да я опиша. После, като се е нагледала как се моткам и отлагам, ѝ писва, и се отказва. Сигурно я вбесявам, ама това е положението. Няма защо да бързам, нека узрее историята добре. Когато най-малко очаквам, сърбежът в главата става нетърпим, и тогава се паникьосвам, че ще забравя някоя хубава идея или мисъл, и сядам веднага. Случвало ми се е да тичам към вкъщи, за да не си отиде музата. Тя е капризна – малко да се разсееш и е отишла при Митето Калбуров! Голям напън, ви казвам. Като онзи път, когато бях пил прясно мляко на закуска, а после изядох около кило грозде. А веднъж писах на телефона.


Опиши ни един перфектен ден за теб.
За да опиша един перфектен ден, трябва да отида в друга държава. Тук, дори и да не гледам телевизия вече няколко години (имам ИЗНАПРЕДВИД български телевизии), знам какво става.
Ето ви един перфектен ден.
Амстердам. Събуждам се в малкото ми корабче, закотвено в един живописен канал с брегове, потънали в зеленина и пъстри цветя. Топло е. Всички карат велосипеди. В това число дечурлигата от кралското семейство, които минават край мен и ми махат.
Събуждам Ким. Тя поема чашата с кафе и се мръщи на бирата в ръката ми. Помагам ѝ да среше косата си, тъмночервените пламъци се извиват под ръката ми и припукват с електрически искрици.
Ким отива в студиото. Тя е музикант. Аз оставам да пиша. Завършвам един роман. Трудно е. Втори месец го завършвам.
След обяд ще отвържем баржата и ще тръгнем надолу към Noordveld. Вечерта ще спрем за нощуване. Ще попушим това, което се пуши в Холандия. Ким ще ми посвири. Аз ще ѝ разкажа за една планина и хората, които живеят там. За жените и мъжете, които, когато искат от небето дъжд, който да измие греховете им, танцуват върху живи въглени.


Ти романтичен мъж ли си? А знаеш ли какво искат жените?
Разбира се, че съм романтичен. Толкова романтичен, че бих отговорил с рисунка на въпроса какво най-много искат жените. Ама ме е страх, че ще наложат бан на сайта ви.

 

 


Кой ти е най-любимият ти четец на твои истории в Пощенската кутия за приказки? А имаш ли други любими автори?
Ако говорим за емоционално четене, при което четецът е съпричастен с автора, Кедъра е безспорен номер едно. Ако говорим за професионализъм, дикция, техника на четенето, Биляна Петринска е възхитителна.
Авторите, които харесвам, пишат много рядко, за съжаление. Иска ми се да има повече разкази от Георги Иванов, Малвина Болярска, Йордан Лозанов, Йоана Мирчева, Полина Видас… и по-малко текстове с малката амбиция да разсмеят публиката. Не споменавам моят приятел Никола Крумов (тоя изрод, защото той е явление извън всякакви рамки и класации).


Според теб обгазяват ли ни с Кемтрейлс? И вярваш ли в теорията за Световната конспирация? А в извънземните?
Е ноо ясно, па те и малките деца знаят, че евреите и илюминатите от Уолстрийт искат да ни земат историята славянобългарска, робството и електрокарите, за да могат, такова... абе се има някаква причина, нали така?


Какъв искаше да станеш като малък?
Като малък исках да стана голям. Много голям. Още го искам.


Харесваш ли се?
Като човек с развит естетически вкус и усет към красотата няма как да не се харесвам. Понякога усещам, че съм толкова прекрасен, че ми става мъчно за хората около мен. Затова гледам много да не се показвам.

 

Топ 5 на Яни Димитров

 

На пето място според вашите гледания се нареждат любимите на Яни, Кедъра и Биляна Петринска и сериозният разказ за доктор Панайот Зографски, този Меси на психоанализата и неговия талант да наднича в хорските души.

 

 

 

На четвърто място отново е Кедърчето, който има силна духовна връзка с автора. Той разказа за автоджамбазите от един по-различен ъгъл.

 

 

На трето място се е подредил Александър Сано и историята за майките и бебетата. Ако искате да разберете как се осъществява актът на приспиване на бебе и как той влияе на по-нататъшното му развитие, вижте историята по темата „Защото има значение“.

 

 

И само на крачка от първото място, отново и пак е взривоопасната комбинация между Яни и Кедъра и исторята на господин Чукигеголов „Историята на една предизвестена власт“.

 

 

На първо място класирате Любен Дилов, който прекрасно се справя с „Играта на думи“ на Яни Димитров. Гледайте, слушайте и се наслаждавайте.

 

Какво можем да направим, за да компенсираме негативите за околната среда, които културните събития генерират.

прочети още

ОБЩИ УСЛОВИЯ НА ИГРА „Мръсни ирландски приказки 18+”

прочети още

Кампанията „Виж сега, моето момиче“ – мисията изпълнена

прочети още

Борислав Вълов, по-познат като Ei Bo, или Ei Bo, непознатият Борислав Вълов

прочети още

Искрено и комично в компанията на Самуил Петканов

прочети още

Събитие, финансирано от кампанията „Виж сега, моето момиче“

прочети още

Първият проект, подкрепен от кампанията "Виж сега, моето момиче" на „Пощенска кутия за приказки“, вече е факт!

прочети още

Очаквайте ни през януари във Варна, Шумен и Пловдив.

прочети още

Ден преди националната премиера в София град Варна е избран от Любен Дилов-син и екипа на „Пощенска кутия за приказки“ за предприемиерно представяне на изключително политически некоректния сборник „Български антинародни приказки“. 

прочети още

Проект, финансиран от каузата "Виж сега, моето момиче"

прочети още

Пощенска кутия за приказки и Коалиция HPV ви канят на едно специално издание - “Виж сега, моето момиче” на 07.10.2023 г.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ раздаде първите стипендии, финансирани от проекта „Виж сега, моето момиче“

прочети още

„Летен кинобар Царево“ открива летния кино сезон на българското Черноморие с шест нови български заглавия!

прочети още

Премиерата на "Някъде по пътя" е на 29 май 2023 г.

прочети още

Столична община и Пощенска кутия за детски приказки ви канят на най-шарения празник, по повод празника на децата- 1 юни!

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ приема документи за финансиране на творчески проекти, свързани с култура и образование, в рамките на кампанията „Виж сега, моето момиче“

прочети още

Представяме ви втората част от „Съвременна българска митология“ на Самуил Петканов

прочети още

На гости ни е Ралица Найденова, автор на „Пощенска кутия за приказки“ и на „Коледните истории на Точица“ – третата книга от поредицата за Точица

прочети още

Представяме новата книга на Димитър Калбуров – „От другата страна“

прочети още

Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Пощенска кутия за приказки организират литературен конкурс на тема #Първа работа.

прочети още

Представяме ви Галина Божидарова – новото попълнение сред авторите на „Пощенска кутия за приказки“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

Страшни и смешни на Хелоуин с Пощенска кутия за приказки

прочети още

УНИЦЕФ България и „Пощенска кутия за приказки“ организират конкурс на тема „Отвъд усмивките: Как си всъщност?“.

прочети още

Гостува ни Цветелина Цветкова с новата си книга „Зелената жилетка“

прочети още

Вече можете да гледате събитията на „Пощенска кутия за приказки“ чрез платформата bgtime.tv.

прочети още

Цветелина Цекова отговаря на въпросите на „Пощенска кутия за приказки“

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ представя ВЛОГ!

прочети още

„ПОЩЕНСКА КУТИЯ ЗА ПРИКАЗКИ“ ЕООД изпълнява проект по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.

прочети още

Ваня Щерева не е издавала книга от 2011-та. Ако я питате защо, ще ви отговори, че е била щастливо влюбена.

прочети още

Всички хубави неща са три. Затова ви очакваме на 3, 4 и 5 август във Варна.

прочети още

Пощенска кутия за приказки тръгва на път

прочети още

Гледайте единствения по рода си кастинг за възстановка на корица на книга.

прочети още

26 февруари 2016 г. е паметна дата. Прочетете, за да разберете.

прочети още

За да не забравяме да обичаме.

прочети още

Приветстваме Ирра и Шайбата в Кутията и тръпнем в очакване на отговорите им.

прочети още

Юлиян и Рая на гости на Кутията. Ние ги питаме, а те отговарят.

прочети още

„1 кило риалити“ е третата издадена книга на автора Димитър Калбуров.

прочети още

Заедно можем да постигнем повече. Ние го правим така...

прочети още

Той няма нужда от представяне. Затова директно му даваме микрофона.

прочети още

Има хора, които е трудно да бъдат описани. Косьо Лунгов ни оставя без думи всеки път.

прочети още

Ники Станоев е най-забавният човек, когото познавате. А ние имаме късмета да чете част историите на Пощенска кутия за приказки.

прочети още

Пощенска кутия за приказки имаше лято, и то какво...

прочети още

Марто е приятел на Пощенска кутия за приказки и всички ние го познаваме отдавна. Ето какво има да разкаже той...

прочети още

Те са красиви, успели и пишат великолепно. Те са като ангелите на Чарли в Пощенска кутия за приказки.

прочети още

Всички обичат Кедъра, а ние го обичаме повече от всички. Затова ще ви разкажем за него.

прочети още

Смехът ѝ се чува отдалеч и като вълшебна примка те тегли към нея, така че винаги да можеш да я намериш.

прочети още

Да отговорим на въпроса кой е Светльо Желев е и лесно, и много трудно. Това, което със сигурност го определя, е отношението му към езика и книгите.

прочети още

Тя е ужасно талантлива и с един замах може да те разсмее. Тя е Йоана Мирчева.

прочети още

Георги Блажев е толкова готин, че дори не е разбрал кога е станал култов

прочети още

Представяме ви дивата на Пощенска кутия за приказки - Мила Михова

прочети още

Най-после му дойде времето да тръгнем на лятна обиколка

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя най-новия си проект – детската интерактивна книжка „Приключенията на принцеса Точица“

прочети още

Кой стои зад едни от най-забавните текстове в Пощенска кутия за приказки, ще разберете от следващите редове.

прочети още

Пощенска кутия за приказки се вдъхнови от кампанията на CANON "Търси оригинала" и създаде събитие на тема "Говори ми на balgarski"

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ представя Концерт, книга и CD с неиздавани произведения на Васил Пармаков

прочети още

Кой е Никола Крумов, отново няма да стане ясно. Или поне не в буквалния смисъл, но пък е възможно да научите някои любопитни факти за скромната му особа.

прочети още

Със сигурност има неща, които не знаете за кутията. Може би в този текст ще намерите някои отговори.

прочети още

Представяме ви един от култовите автори в Пощенска кутия за приказки – титанът на римите, колосът на абсурда – Васил Русев – Чайката

прочети още

На връх Гергьовден не убихме нито една ламя, но уважихме всички Жоровци с култовата тема ГОШО.

прочети още

Скъпи приятели, от днес Пощенска кутия за приказки започва една чисто нова рубрика. Всяка седмица ще ви представяме топ 5 от най-доброто на Пощенската кутия.

прочети още

Пощенска кутия за приказки има удоволствието да ви представи Димитър Калбуров – най-желаният ерген в София и не само...

прочети още

Пощенска кутия за приказки задава въпроси на човека зад картинките – дизайнера на Кутията – Ралица Найденова. А тя отговаря сладкодумно, без да премълчава.

прочети още

Може би сте се питали кой стои зад всички тези изпълнени с настроение снимки на Пощенска кутия за прикази. С удоволствие ще ви разкажем за него.

прочети още

Обещахме всеки месец да подпомагаме българската култура и образование и да ви държим в течение за малките си добри дела. Ето какво успяхме да направим за кабинета по рисуване в СУ „Стефан Караджа"- град Каварна...

прочети още

Скъпи приятели, за първи път събитието със знак 18+ има тема. И тя е "Голямата лъжа", провокирана от 1 април - Деня на шегата.

прочети още

Инициативата е благотворителна и цели популяризирането на платформата www.probudise.bg в помощ на хората с автоимунни заболявания. С участието на Тони, Стефания Колева, Теодора Духовникова, Ники Станоев и др.

прочети още

"Женски работи" не е просто поредната тема от Пощенска кутия за приказки. Това е и заглавието на новия ни сборник с разкази, съставен от историите на 8 от любимите ни автори жени от Кутията.

прочети още

Мтел и Пощенска кутия за приказки представят "Интернет любов" В седмицата на влюбените.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя МРЪСНИ ПРИКАЗКИ С участието на Стоян Радев, Александър Сано, Виктория Терзийска, Димитър Калбуров, Мила Михова, Ники Станоев, Ясен Kозев, Гери Tурийска и Людмила Сланева. Четенето е със знак 18+ Варна, club Opium 20:00ч.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя едно свое специално издание, в партньорство с Народен театър "Иван Вазов".

прочети още

Скъпи приятели, през тази година Пощенска кутия за приказки ще отделя по 1000 лв. на месец за подпомагане на културни и образователни проекти.

прочети още

„Помниш ли?“ е заглавието на втората книга на автора Димитър Калбуров.

прочети още

С радост обявяваме началото на зимното ни мръсно турне. Първият град, който Пощенска кутия за мръсни приказки ще посети е Пловдив! На 15 декември от 20ч. ви очакваме в Spirit club!

прочети още

Първата кола може и да е хващала ръжда, но любовта към нея е за цял живот. Пощенска Кутия за Приказки и Volkswagen ви канят да споделите историите и незабравимите имена на верните първи коли, които вече може да не са сред нас, но никога няма да забравим.

прочети още

На 21 ноември – Световния ден за борба с болестта на 65 рози, Асоциация „Муковисцидоза“ – България и Гери Турийска, създател на „Пощенска кутия за приказки“, организират благотворително събитие „Приказки за 65 рози“. Участие в него ще вземата Весела Бонева, Светлин Къслев, трио „Хипнотик“, Дичо, Евгени Иванов и Мариана Векилска.

прочети още

Нашите приятели от Theatres Night - Нощ на театрите отново ни поканиха да направим специално четене! Този път, решихме да се включим с Мръсни приказки.

прочети още

От днес "Писмата на леля Евдокия" можете да намерите във всички големи вериги книжарници, на касата.

прочети още

Чудни картинки и случки в нова книжка за деца от "Пощенска кутия за приказки"

прочети още

Гери Турийска написа своята приказка, посветена на грижата и приятелството.

прочети още