• Начало »
  • Новини »
  • Кой е Георги Иванов и какво общо има с Пощенска кутия за приказки

Кой е Георги Иванов и какво общо има с Пощенска кутия за приказки

Кой е Георги Иванов и какво общо има с Пощенска кутия за приказки

 

Когато се видим на улицата, разговорът ни за „Здравей, как си" винаги продължава най-малко 40 минути. Толкова е хубаво да си говориш с него. Той излъчва доброта и спокойствие. И е изключително забавен - от онези хора, които искаш да имаш за приятели и да си говориш всеки ден с тях. Ужасно талантлив и скромен, разбира се. Знаем, че ще се смути много от нещата, които ще прочете тук. И точно това му е най-хубавото.

 

Той е сценарист на едни от най-култовите български сериали. Скоро по кината ще излезе и най-новият филм с негово участие в сценарния екип на „Дъвка за балончета“. Също така е един от най-култовите автори в Пощенска кутия за приказки. Разказите му предизвикват у хората чувства, които ги карат да плачат, да се смеят, да падат от местата си, да прегръщат непознати хора и да искат да правят любов с тях, да осиновят моментално бездомно животно или да се напият безпаметно. Актьори, певци, интелектуалци, политици и други известни личности подкупват Гери Турийска, за да могат да прочетат поне веднъж негов разказ пред публика. Но, той си остава все така земен и просто прекрасен.

 

Представяме ви Георги Иванов.

 

Здравей Георги, как се чувстваш днес и в живота по принцип?

Днес е невероятен ден, защото преди малко с колегите от института по ботаника открихме непознат досега химичен елемент, който смесен с радомирски джоджен образува зеленикава кремообразна паста. Оказа се, че при нанасяне върху жлъчката, тази паста лекува късогледство, завист и нихилизъм, а същото така при препиване потиска желанието да се пишат смс-и на бившите.

Нещо такова ми се искаше да отговоря. Фантазирах от малък, че някой ден ще изобретя или открия нещо фундаментално, което ще промени човечеството. Вместо това тези дни се боря с пролетната алергия и видът ми е все едно мразя всички – присвити и кръвясали очи. А по принцип се чувствам много добре. Щастлив съм, че работя това, което обичам и че обичам, момичето, което ме обича. Щастлив съм, че познавам и са ми приятели изключително пъстри хора и че сме се случили по едно и също време на едно и също място.

 

Как се поддържаш толкова млад и красив?

Много просто! Сутрин ставам в 5, пия прясно мляко от щастлива коза, която цял живот е пила прясно мляко от щастлива крава, която цял живот е пила прясно мляко от щастлива овца, на която баба ѝ е пила прясно мляко от същата коза по-горе. Не знам как става това, но литърът струва 87 лева. А щастливата коза се познава по усмивката.

ХАХА – това е велик въпрос. Не се поддържам, само се старая да не се превърна в чичка. Това е най-големият ми страх, да стана сърдит и мрънкащ, който гледа в небето, щото смята, че самолетите го ръсят с отрова.

 

Ти си написал едни от най-култовите разкази за Пощенската кутия за приказки, откъде ти идват идеите? Кой е изворът на твоето вдъхновение?

От наблюдаването на света и от наблюдаването на себе си… както разбира се и от психическия тормоз на Гери Турийска. ХАХАХаресвам истории за обикновени хора, които имат някаква особеност и това ги поставя в неловки ситуации. Често пиша разказ, като си представям себе си, с някое чуждо качество или способност.

 

Чуваш ли гласове отгоре?

Чувам гласове и отгоре, и отдолу, и отстрани… новите кооперации ги правят с много тънки стени.

 

 

Актьори, певци и други популярни личности се избиват да четат твоите произведения. Чувстваш ли се звезда?

Абсурд. Ако някой ден се почувствам звезда, това означава да спра да пиша. Няма как да пиша и да съм толкова самоуверен. Доброто писане според мен изисква да се съмняваш, да си недоволен, да пробваш пак и пак… а не да се харесваш. Иначе ми харесва да пиша за хора, които познавам, на които знам какво ще има пасне. И ми става хубаво, ако се получи взаимодействието.

 

Какво беше детството ти? Плюшени зайци купуваха ли ти?

Разбрах ти намека. Детството ми беше разполовено от два коренно различни периода – 80-те през соца и 90-те през кризата, което означаваше детство с малко вещи и много фантазия. Реално ние прекарвахме огромно време в това да си измисляме игрите и забавленията.

 

А на теб какво ти отне демокрацията?

Дуплекса; поръчката на международен разговор; спане пред австрийското посолство за виза; амбалажната хартия; ракията в шише от червено Джони, което преди това е купено от „Кореком“ с долари, придобити нелегално от виетнамци; събирането на опаковки от шоколади; кутиите от новите уреди върху гардероба. Винаги съм се чудил какво щях да работя, ако още имаше „разпределение“, когато завършиш университет. Аз например преди драматургията завърших автоматизация в минно-геоложки университет. Може би щях да пращам разкази на Гери от мините в Челопеч. А Гери щеше да е ръководител на ансамбъл към читалище Просвета, където да се запознаят с Ясен, известен с това, че е написал песен за Стефка Берова и „Обувен завод Габрово“.

 

Ти си един от най-известните сценаристи в България и това е неоспорим факт. За кой световен режисьор искаш да напишеш сценарий?

Бррр, известен сценарист – това е оксиморон. Но щом питаш – бих писал за Скорсезе, Дани Бойл, Спилбърг, Жан-Пиер Жьоне, Спайк Джоунс, Уес Андерсън и въобще за режисьори – добри разказвачи.

 

Разкажи ни любимия си виц.

В последно време са два:

1.

– Скъпи, мисля, че пренебрегваш едно от децата!

– Кое бе, Сашко, Васко или онова дебелото?

2.

В Ноевия ковчег след дълго търсене най-накрая двата еднорога се намират. Щастливи се хвърлят един към друг.

– Здрасти, аз съм Владо, а ти?

– Здравко!

 

Харесваш ли се?

Търпя се.

 

Eто и топ 5 на Георги Иванов

 

На пето място се нарежда разказът, който предизвика доста противоречиви реакции след брилянтия прочит на Владо Пенев. Умира ли българският театър, има ли кой да го спаси, пука ли ни... Вижте.

 

 

 

 

На четвъртата позиция е Александър Сано с разказа за примерния обикновен човек съветник на президенти, изряден съпруг, баща и собственик на рибки и неговият най-голям гаф в живота.

 

 

 

 

На трето място сте подредили Калин Врачански и един разказ за любов, хъркане и още нещо. Колко време трае любовта?

 

 

 

 

На второ място от разказите на Георги избрахте Захари Бахаров и теорията за това кое е най-опасното нещо за вашите деца.

 

 

 

 

И на първо място абсолютно заслужено и безапелационно се изкачва историята, за която всички говореха с дни след това. Научиха я наизуст и ползваха лафове от нея в личният си живот. И все още още се цитира навсякъде. Дами и господа, Шайбата и Георги Иванов – във взривоопасна комбинация.

 

 

 

Enjoy!

Игра с награди от „Пощенска кутия за приказки” и „Джеймисън”

прочети още

Какво можем да направим, за да компенсираме негативите за околната среда, които културните събития генерират.

прочети още

ОБЩИ УСЛОВИЯ НА ИГРА „Мръсни ирландски приказки 18+”

прочети още

Кампанията „Виж сега, моето момиче“ – мисията изпълнена

прочети още

Борислав Вълов, по-познат като Ei Bo, или Ei Bo, непознатият Борислав Вълов

прочети още

Искрено и комично в компанията на Самуил Петканов

прочети още

Събитие, финансирано от кампанията „Виж сега, моето момиче“

прочети още

Първият проект, подкрепен от кампанията "Виж сега, моето момиче" на „Пощенска кутия за приказки“, вече е факт!

прочети още

Очаквайте ни през януари във Варна, Шумен и Пловдив.

прочети още

Ден преди националната премиера в София град Варна е избран от Любен Дилов-син и екипа на „Пощенска кутия за приказки“ за предприемиерно представяне на изключително политически некоректния сборник „Български антинародни приказки“. 

прочети още

Проект, финансиран от каузата "Виж сега, моето момиче"

прочети още

Пощенска кутия за приказки и Коалиция HPV ви канят на едно специално издание - “Виж сега, моето момиче” на 07.10.2023 г.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ раздаде първите стипендии, финансирани от проекта „Виж сега, моето момиче“

прочети още

„Летен кинобар Царево“ открива летния кино сезон на българското Черноморие с шест нови български заглавия!

прочети още

Премиерата на "Някъде по пътя" е на 29 май 2023 г.

прочети още

Столична община и Пощенска кутия за детски приказки ви канят на най-шарения празник, по повод празника на децата- 1 юни!

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ приема документи за финансиране на творчески проекти, свързани с култура и образование, в рамките на кампанията „Виж сега, моето момиче“

прочети още

Представяме ви втората част от „Съвременна българска митология“ на Самуил Петканов

прочети още

На гости ни е Ралица Найденова, автор на „Пощенска кутия за приказки“ и на „Коледните истории на Точица“ – третата книга от поредицата за Точица

прочети още

Представяме новата книга на Димитър Калбуров – „От другата страна“

прочети още

Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Пощенска кутия за приказки организират литературен конкурс на тема #Първа работа.

прочети още

Представяме ви Галина Божидарова – новото попълнение сред авторите на „Пощенска кутия за приказки“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

Страшни и смешни на Хелоуин с Пощенска кутия за приказки

прочети още

УНИЦЕФ България и „Пощенска кутия за приказки“ организират конкурс на тема „Отвъд усмивките: Как си всъщност?“.

прочети още

Гостува ни Цветелина Цветкова с новата си книга „Зелената жилетка“

прочети още

Вече можете да гледате събитията на „Пощенска кутия за приказки“ чрез платформата bgtime.tv.

прочети още

Цветелина Цекова отговаря на въпросите на „Пощенска кутия за приказки“

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ представя ВЛОГ!

прочети още

„ПОЩЕНСКА КУТИЯ ЗА ПРИКАЗКИ“ ЕООД изпълнява проект по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.

прочети още

Ваня Щерева не е издавала книга от 2011-та. Ако я питате защо, ще ви отговори, че е била щастливо влюбена.

прочети още

Всички хубави неща са три. Затова ви очакваме на 3, 4 и 5 август във Варна.

прочети още

Пощенска кутия за приказки тръгва на път

прочети още

Гледайте единствения по рода си кастинг за възстановка на корица на книга.

прочети още

26 февруари 2016 г. е паметна дата. Прочетете, за да разберете.

прочети още

За да не забравяме да обичаме.

прочети още

Приветстваме Ирра и Шайбата в Кутията и тръпнем в очакване на отговорите им.

прочети още

Юлиян и Рая на гости на Кутията. Ние ги питаме, а те отговарят.

прочети още

„1 кило риалити“ е третата издадена книга на автора Димитър Калбуров.

прочети още

Заедно можем да постигнем повече. Ние го правим така...

прочети още

Той няма нужда от представяне. Затова директно му даваме микрофона.

прочети още

Има хора, които е трудно да бъдат описани. Косьо Лунгов ни оставя без думи всеки път.

прочети още

Ники Станоев е най-забавният човек, когото познавате. А ние имаме късмета да чете част историите на Пощенска кутия за приказки.

прочети още

Пощенска кутия за приказки имаше лято, и то какво...

прочети още

Марто е приятел на Пощенска кутия за приказки и всички ние го познаваме отдавна. Ето какво има да разкаже той...

прочети още

Те са красиви, успели и пишат великолепно. Те са като ангелите на Чарли в Пощенска кутия за приказки.

прочети още

Всички обичат Кедъра, а ние го обичаме повече от всички. Затова ще ви разкажем за него.

прочети още

Смехът ѝ се чува отдалеч и като вълшебна примка те тегли към нея, така че винаги да можеш да я намериш.

прочети още

Да отговорим на въпроса кой е Светльо Желев е и лесно, и много трудно. Това, което със сигурност го определя, е отношението му към езика и книгите.

прочети още

Тя е ужасно талантлива и с един замах може да те разсмее. Тя е Йоана Мирчева.

прочети още

Георги Блажев е толкова готин, че дори не е разбрал кога е станал култов

прочети още

Представяме ви дивата на Пощенска кутия за приказки - Мила Михова

прочети още

Най-после му дойде времето да тръгнем на лятна обиколка

прочети още

Ще ви разкажем за един вълшебник на словото, автор и приятел на Пощенска кутия за прикази.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя най-новия си проект – детската интерактивна книжка „Приключенията на принцеса Точица“

прочети още

Пощенска кутия за приказки се вдъхнови от кампанията на CANON "Търси оригинала" и създаде събитие на тема "Говори ми на balgarski"

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ представя Концерт, книга и CD с неиздавани произведения на Васил Пармаков

прочети още

Кой е Никола Крумов, отново няма да стане ясно. Или поне не в буквалния смисъл, но пък е възможно да научите някои любопитни факти за скромната му особа.

прочети още

Със сигурност има неща, които не знаете за кутията. Може би в този текст ще намерите някои отговори.

прочети още

Представяме ви един от култовите автори в Пощенска кутия за приказки – титанът на римите, колосът на абсурда – Васил Русев – Чайката

прочети още

На връх Гергьовден не убихме нито една ламя, но уважихме всички Жоровци с култовата тема ГОШО.

прочети още

Скъпи приятели, от днес Пощенска кутия за приказки започва една чисто нова рубрика. Всяка седмица ще ви представяме топ 5 от най-доброто на Пощенската кутия.

прочети още

Пощенска кутия за приказки има удоволствието да ви представи Димитър Калбуров – най-желаният ерген в София и не само...

прочети още

Пощенска кутия за приказки задава въпроси на човека зад картинките – дизайнера на Кутията – Ралица Найденова. А тя отговаря сладкодумно, без да премълчава.

прочети още

Може би сте се питали кой стои зад всички тези изпълнени с настроение снимки на Пощенска кутия за прикази. С удоволствие ще ви разкажем за него.

прочети още

Обещахме всеки месец да подпомагаме българската култура и образование и да ви държим в течение за малките си добри дела. Ето какво успяхме да направим за кабинета по рисуване в СУ „Стефан Караджа"- град Каварна...

прочети още

Скъпи приятели, за първи път събитието със знак 18+ има тема. И тя е "Голямата лъжа", провокирана от 1 април - Деня на шегата.

прочети още

Инициативата е благотворителна и цели популяризирането на платформата www.probudise.bg в помощ на хората с автоимунни заболявания. С участието на Тони, Стефания Колева, Теодора Духовникова, Ники Станоев и др.

прочети още

"Женски работи" не е просто поредната тема от Пощенска кутия за приказки. Това е и заглавието на новия ни сборник с разкази, съставен от историите на 8 от любимите ни автори жени от Кутията.

прочети още

Мтел и Пощенска кутия за приказки представят "Интернет любов" В седмицата на влюбените.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя МРЪСНИ ПРИКАЗКИ С участието на Стоян Радев, Александър Сано, Виктория Терзийска, Димитър Калбуров, Мила Михова, Ники Станоев, Ясен Kозев, Гери Tурийска и Людмила Сланева. Четенето е със знак 18+ Варна, club Opium 20:00ч.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя едно свое специално издание, в партньорство с Народен театър "Иван Вазов".

прочети още

Скъпи приятели, през тази година Пощенска кутия за приказки ще отделя по 1000 лв. на месец за подпомагане на културни и образователни проекти.

прочети още

„Помниш ли?“ е заглавието на втората книга на автора Димитър Калбуров.

прочети още

С радост обявяваме началото на зимното ни мръсно турне. Първият град, който Пощенска кутия за мръсни приказки ще посети е Пловдив! На 15 декември от 20ч. ви очакваме в Spirit club!

прочети още

Първата кола може и да е хващала ръжда, но любовта към нея е за цял живот. Пощенска Кутия за Приказки и Volkswagen ви канят да споделите историите и незабравимите имена на верните първи коли, които вече може да не са сред нас, но никога няма да забравим.

прочети още

На 21 ноември – Световния ден за борба с болестта на 65 рози, Асоциация „Муковисцидоза“ – България и Гери Турийска, създател на „Пощенска кутия за приказки“, организират благотворително събитие „Приказки за 65 рози“. Участие в него ще вземата Весела Бонева, Светлин Къслев, трио „Хипнотик“, Дичо, Евгени Иванов и Мариана Векилска.

прочети още

Нашите приятели от Theatres Night - Нощ на театрите отново ни поканиха да направим специално четене! Този път, решихме да се включим с Мръсни приказки.

прочети още

От днес "Писмата на леля Евдокия" можете да намерите във всички големи вериги книжарници, на касата.

прочети още

Чудни картинки и случки в нова книжка за деца от "Пощенска кутия за приказки"

прочети още

Гери Турийска написа своята приказка, посветена на грижата и приятелството.

прочети още