Пощенска кутия за приказки в картинки

Пощенска кутия за приказки в картинки

Пощенска кутия за приказки ще ви запознае с още един член на семейството. Tя е от тези хора, около които се чувстваш спокойно. Тя излъчва уют и топлина. Тя е Ралица Найденова и общо взето създава красота. Кориците на повечето книги и визиите за събитията на Кутията са нейно дело. Тя е и човекът, на който му изтичат очите да проверява за грешки, преди да пуснем книгата за печат. Отделно е майка, съпруга и какво ли още не. Общо взето Рали е един войник, немски възпитаник в тялото на жена. Вижте какво ни разказа тя за Кутията, за децата, любовта, морето и... още нещо.

 

 

Здравей Рали, какво правиш в момента?

Здравей, Цвети! В момента пия сутрешното си кафе и се чудя какво ще ме питаш и дали на някой ще му бъде интересно да прочете отговорите ми. 

 

Кажи ми какви точно длъжности изпълняваш ти в малкия, но сплотен колектив на „Пощенска кутия за приказки“?

Не са точно длъжности, а по-скоро функции – непланирано щастливо стечение на обстоятелствата. Първо съм фен, неплатена публика – онази, която се смее шумно, ръкопляска и вика с цяло гърло: БРАВО, искаме пак и още! После изпращам истории и понякога дори ги четат, случва се и да ги публикуват в сборници с други разкази. А в последно време най-общо казано се опитвам Пощенската кутия да изглежда добре в интернет и извън него, като се грижа за графичното оформление на книгите, постерите, банерите и всичко, което се нуждае от картинка – кавърите за събитията на фейсбук страницата, сайтът на Кутията и т.н. Случва се и да участвам в редакцията и корекцията на книгите /по образование съм филолог, по професия – дизайнер и двете чудесно се допълват/. 

 

Как започна всичко?

Всичко започна точно преди три години, когато за първи път посетих издание на Пощенска кутия за приказки. Темата беше СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ. Най-добрата ми приятелка участваше със свой разказ. Беше неочаквано приказно… И се влюбих от пръв поглед. Така както не ми се е случвало и с мъж. Не си спомням някога да съм се смяла толкова колкото във въпросната вечер. Не ми се беше случвало да попадна на място, заредено с толкова вълшебна, позитивна енергия. Бих го сравнила с концерт на любима група или изпълнител – държи те дни наред, усмихваш се без причина и ти е леко на душата. Текстовете бяха интригуващи, актьоите – завладяващи, публиката – влюбена, атмосферата… само който е ходил, знае за какво говоря. Дори няма да се опитвам да описвам усещането. Ако все още не сте ходили – просто го направете!

На следващия месец написах първата си история за Кутията. Беше за детското издание по случай Първи юни. Една сутрин на мейла си открих писмо от Гери Турийска /с нея не се познавахме тогава/, в което съобщаваше, че приказката ми ще бъде прочетена. По онова време не бях в България и нямаше как да присъствам. На следващия месец изпратих и първата си история за възрастни на тема ИСТОРИЯ С ВЕЛОСИПЕД. Четенето беше в ONE MORE CINEMA. Бях едновременно развълнувана и притеснена. Времето беше дъждовно и имаше опасност събитието да се провали. И да, заваля, но никой не си тръгна. Стояхме под дъжда с чадърите и се смеехме. It’s a kind of magic.

 

Какво обичаш да рисуваш?

Хора. Случва се да видя човек, чието излъчване ми въздейства толкова силно, че не мога да спра да мисля за него докато не го нарисувам. A в последно време илюстровах една детска книжка. Казва се Приключенията на принцеса Точица

 

Какво обичаш да пишеш?

Обичам да пиша къси разкази с неочакван край, провокирани от реално случили се събития. Иначе през последните месеци написах и детската книжка, която споменах. Предстои съвсем скоро да бъде издадена. Иначе пиша за всичко, което ме вълнува в ежедневието. Пиша и по темите на Пощенска кутия за приказки.

 

Имаш ли си любим разказ от Кутията?

О, не е един. Много са. И нямам предвид моите, а на другите автори.

 

Как успяваш да жонглираш между едното дете, другото дете, писането, дизайна и още няколко неща?

Истината е, че е трудно, но ми доставя невероятно удоволствие. При мен майчинството винаги е било свързано със силен творчески заряд. Пиша с лекота и не ме натоварва. Обикновено го правя, докато децата спят. А колкото до дизайна и рисуването… Едно време баща ми казваше: Много внимавай каква професия ще си избереш. Трбява да ти доставя удоволствие, да не ти тежи и да можеш да я практикуваш до края на живота си. И се получи така, че не аз избрах нея, а тя избра мен. Щастлива съм с работата си, с това, което правя за Кутията, и така не ми се налага да работя нито ден.

 

Как си представяш една перфектна вечер?

По много различни начини и в зависимост от конкретната ситуация. Перфектната вечер може да се случи навсякъде и във всякаква компания – с любимия, с децата, с приятели, с непознати, естествено на Пощенска кутия за приказки или когато си насаме със себе си. 

 

Ходи ли ти се на море?

Дааа. Още два месеца и отиваме – с любими хора и на любимо място. Не казвам къде. Тайна е.

 

Ако имаше една вълшебна пръчица какво би променила в живота си?

Радвам се, че вълшебните пръчици съществуват единствено в приказките, иначе в света щеше да настане още по-голям хаос. Вярвам в Ефекта на пеперудата. Дори най-незначителната промяна в живота ни може да доведе до глобални промени. Ако все пак трябва да отговоря на въпроса, бих се изкушила да върна времето назад. Така че в един слънчев мартенски ден семейството ни нямаше да потегли на ски и майка ми щеше да остане жива… или пък не… Кой знае какво друго можеше да се случи… Тогава най-вероятно целият ми живот щеше да бъде различен… 

 

Харесваш ли се?

Зависи от ситуацията. Понякога се харесвам, друг път – не. Мисля, че с всички е така. Няма как да е константно едното или другото. Да речем, че с годините все повече се приемам. Всички имаме своите демони. Просто не трябва да им обръщаме внимание. Моите системно се опитвам да ги уморя от глад.

 

Какво можем да направим, за да компенсираме негативите за околната среда, които културните събития генерират.

прочети още

ОБЩИ УСЛОВИЯ НА ИГРА „Мръсни ирландски приказки 18+”

прочети още

Кампанията „Виж сега, моето момиче“ – мисията изпълнена

прочети още

Борислав Вълов, по-познат като Ei Bo, или Ei Bo, непознатият Борислав Вълов

прочети още

Искрено и комично в компанията на Самуил Петканов

прочети още

Събитие, финансирано от кампанията „Виж сега, моето момиче“

прочети още

Първият проект, подкрепен от кампанията "Виж сега, моето момиче" на „Пощенска кутия за приказки“, вече е факт!

прочети още

Очаквайте ни през януари във Варна, Шумен и Пловдив.

прочети още

Ден преди националната премиера в София град Варна е избран от Любен Дилов-син и екипа на „Пощенска кутия за приказки“ за предприемиерно представяне на изключително политически некоректния сборник „Български антинародни приказки“. 

прочети още

Проект, финансиран от каузата "Виж сега, моето момиче"

прочети още

Пощенска кутия за приказки и Коалиция HPV ви канят на едно специално издание - “Виж сега, моето момиче” на 07.10.2023 г.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ раздаде първите стипендии, финансирани от проекта „Виж сега, моето момиче“

прочети още

„Летен кинобар Царево“ открива летния кино сезон на българското Черноморие с шест нови български заглавия!

прочети още

Премиерата на "Някъде по пътя" е на 29 май 2023 г.

прочети още

Столична община и Пощенска кутия за детски приказки ви канят на най-шарения празник, по повод празника на децата- 1 юни!

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ приема документи за финансиране на творчески проекти, свързани с култура и образование, в рамките на кампанията „Виж сега, моето момиче“

прочети още

Представяме ви втората част от „Съвременна българска митология“ на Самуил Петканов

прочети още

На гости ни е Ралица Найденова, автор на „Пощенска кутия за приказки“ и на „Коледните истории на Точица“ – третата книга от поредицата за Точица

прочети още

Представяме новата книга на Димитър Калбуров – „От другата страна“

прочети още

Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Пощенска кутия за приказки организират литературен конкурс на тема #Първа работа.

прочети още

Представяме ви Галина Божидарова – новото попълнение сред авторите на „Пощенска кутия за приказки“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“.

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ и „Уницеф България“ представят авторите от конкурса „Отвъд усмивките. Как си всъщност?".

прочети още

Страшни и смешни на Хелоуин с Пощенска кутия за приказки

прочети още

УНИЦЕФ България и „Пощенска кутия за приказки“ организират конкурс на тема „Отвъд усмивките: Как си всъщност?“.

прочети още

Гостува ни Цветелина Цветкова с новата си книга „Зелената жилетка“

прочети още

Вече можете да гледате събитията на „Пощенска кутия за приказки“ чрез платформата bgtime.tv.

прочети още

Цветелина Цекова отговаря на въпросите на „Пощенска кутия за приказки“

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ представя ВЛОГ!

прочети още

„ПОЩЕНСКА КУТИЯ ЗА ПРИКАЗКИ“ ЕООД изпълнява проект по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“.

прочети още

Ваня Щерева не е издавала книга от 2011-та. Ако я питате защо, ще ви отговори, че е била щастливо влюбена.

прочети още

Всички хубави неща са три. Затова ви очакваме на 3, 4 и 5 август във Варна.

прочети още

Пощенска кутия за приказки тръгва на път

прочети още

Гледайте единствения по рода си кастинг за възстановка на корица на книга.

прочети още

26 февруари 2016 г. е паметна дата. Прочетете, за да разберете.

прочети още

За да не забравяме да обичаме.

прочети още

Приветстваме Ирра и Шайбата в Кутията и тръпнем в очакване на отговорите им.

прочети още

Юлиян и Рая на гости на Кутията. Ние ги питаме, а те отговарят.

прочети още

„1 кило риалити“ е третата издадена книга на автора Димитър Калбуров.

прочети още

Заедно можем да постигнем повече. Ние го правим така...

прочети още

Той няма нужда от представяне. Затова директно му даваме микрофона.

прочети още

Има хора, които е трудно да бъдат описани. Косьо Лунгов ни оставя без думи всеки път.

прочети още

Ники Станоев е най-забавният човек, когото познавате. А ние имаме късмета да чете част историите на Пощенска кутия за приказки.

прочети още

Пощенска кутия за приказки имаше лято, и то какво...

прочети още

Марто е приятел на Пощенска кутия за приказки и всички ние го познаваме отдавна. Ето какво има да разкаже той...

прочети още

Те са красиви, успели и пишат великолепно. Те са като ангелите на Чарли в Пощенска кутия за приказки.

прочети още

Всички обичат Кедъра, а ние го обичаме повече от всички. Затова ще ви разкажем за него.

прочети още

Смехът ѝ се чува отдалеч и като вълшебна примка те тегли към нея, така че винаги да можеш да я намериш.

прочети още

Да отговорим на въпроса кой е Светльо Желев е и лесно, и много трудно. Това, което със сигурност го определя, е отношението му към езика и книгите.

прочети още

Тя е ужасно талантлива и с един замах може да те разсмее. Тя е Йоана Мирчева.

прочети още

Георги Блажев е толкова готин, че дори не е разбрал кога е станал култов

прочети още

Представяме ви дивата на Пощенска кутия за приказки - Мила Михова

прочети още

Най-после му дойде времето да тръгнем на лятна обиколка

прочети още

Ще ви разкажем за един вълшебник на словото, автор и приятел на Пощенска кутия за прикази.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя най-новия си проект – детската интерактивна книжка „Приключенията на принцеса Точица“

прочети още

Кой стои зад едни от най-забавните текстове в Пощенска кутия за приказки, ще разберете от следващите редове.

прочети още

Пощенска кутия за приказки се вдъхнови от кампанията на CANON "Търси оригинала" и създаде събитие на тема "Говори ми на balgarski"

прочети още

„Пощенска кутия за приказки“ представя Концерт, книга и CD с неиздавани произведения на Васил Пармаков

прочети още

Кой е Никола Крумов, отново няма да стане ясно. Или поне не в буквалния смисъл, но пък е възможно да научите някои любопитни факти за скромната му особа.

прочети още

Със сигурност има неща, които не знаете за кутията. Може би в този текст ще намерите някои отговори.

прочети още

Представяме ви един от култовите автори в Пощенска кутия за приказки – титанът на римите, колосът на абсурда – Васил Русев – Чайката

прочети още

На връх Гергьовден не убихме нито една ламя, но уважихме всички Жоровци с култовата тема ГОШО.

прочети още

Скъпи приятели, от днес Пощенска кутия за приказки започва една чисто нова рубрика. Всяка седмица ще ви представяме топ 5 от най-доброто на Пощенската кутия.

прочети още

Пощенска кутия за приказки има удоволствието да ви представи Димитър Калбуров – най-желаният ерген в София и не само...

прочети още

Може би сте се питали кой стои зад всички тези изпълнени с настроение снимки на Пощенска кутия за прикази. С удоволствие ще ви разкажем за него.

прочети още

Обещахме всеки месец да подпомагаме българската култура и образование и да ви държим в течение за малките си добри дела. Ето какво успяхме да направим за кабинета по рисуване в СУ „Стефан Караджа"- град Каварна...

прочети още

Скъпи приятели, за първи път събитието със знак 18+ има тема. И тя е "Голямата лъжа", провокирана от 1 април - Деня на шегата.

прочети още

Инициативата е благотворителна и цели популяризирането на платформата www.probudise.bg в помощ на хората с автоимунни заболявания. С участието на Тони, Стефания Колева, Теодора Духовникова, Ники Станоев и др.

прочети още

"Женски работи" не е просто поредната тема от Пощенска кутия за приказки. Това е и заглавието на новия ни сборник с разкази, съставен от историите на 8 от любимите ни автори жени от Кутията.

прочети още

Мтел и Пощенска кутия за приказки представят "Интернет любов" В седмицата на влюбените.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя МРЪСНИ ПРИКАЗКИ С участието на Стоян Радев, Александър Сано, Виктория Терзийска, Димитър Калбуров, Мила Михова, Ники Станоев, Ясен Kозев, Гери Tурийска и Людмила Сланева. Четенето е със знак 18+ Варна, club Opium 20:00ч.

прочети още

Пощенска кутия за приказки представя едно свое специално издание, в партньорство с Народен театър "Иван Вазов".

прочети още

Скъпи приятели, през тази година Пощенска кутия за приказки ще отделя по 1000 лв. на месец за подпомагане на културни и образователни проекти.

прочети още

„Помниш ли?“ е заглавието на втората книга на автора Димитър Калбуров.

прочети още

С радост обявяваме началото на зимното ни мръсно турне. Първият град, който Пощенска кутия за мръсни приказки ще посети е Пловдив! На 15 декември от 20ч. ви очакваме в Spirit club!

прочети още

Първата кола може и да е хващала ръжда, но любовта към нея е за цял живот. Пощенска Кутия за Приказки и Volkswagen ви канят да споделите историите и незабравимите имена на верните първи коли, които вече може да не са сред нас, но никога няма да забравим.

прочети още

На 21 ноември – Световния ден за борба с болестта на 65 рози, Асоциация „Муковисцидоза“ – България и Гери Турийска, създател на „Пощенска кутия за приказки“, организират благотворително събитие „Приказки за 65 рози“. Участие в него ще вземата Весела Бонева, Светлин Къслев, трио „Хипнотик“, Дичо, Евгени Иванов и Мариана Векилска.

прочети още

Нашите приятели от Theatres Night - Нощ на театрите отново ни поканиха да направим специално четене! Този път, решихме да се включим с Мръсни приказки.

прочети още

От днес "Писмата на леля Евдокия" можете да намерите във всички големи вериги книжарници, на касата.

прочети още

Чудни картинки и случки в нова книжка за деца от "Пощенска кутия за приказки"

прочети още

Гери Турийска написа своята приказка, посветена на грижата и приятелството.

прочети още